Foto 4

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

În adolescenţă se formează orientarea psiho-sexuală a individului, se pun premisele caracterului sexual ulterior, are loc trecerea de la faza de romantism a libidoului la cea erotică, apoi la cea sexuală. Este foarte important ca la această etapă să se respecte o anumită consecutivitate, respectiv continuitate: apariţia dorinţei, care are iniţial un caracter difuz şi confuz, urmată de căutarea şi obţinerea informaţiei, faza de fantasme, adeseori concretizată cu începutul masturbării, urmată de căutarea şi găsirea subiectului sexual. Alegerea sau selecţia partenerului sexual nu trebuie lăsată întâmplării. Inţial ea se formează ca o imagine globală, care constă din mai multe secvenţe parţiale obţinute prin prisma educaţiei, a cunoştinţelor teoretice din cărţi, filme etc. Urmează aprecierea corespunderii partenerului după principii morfologice (forma corpului, culoarea părului sau a ochilor etc.) şi psihologice (caracter, cunoştinţe generale etc.). Următoarea etapă este cea erotică, manifestată prin flirt, jocuri în doi, plimbări, săruturi etc. şi doar apoi, după a anumită perioadă, cea sexuală, sau actul sexual propriu zis, care obligatoriu, indiferent de vârstă, va respecta preludiul, ca o componentă esenţială.

Prezenţa fazei de îndrăgostire reciprocă, de extaz şi stimă este foarte importantă, în special la începuturile unei relaţii intime, pentru a nivela posibilele erori sau greşeli tehnice, proprii fiecărei persoane. Chiar şi în condiţiile respectării tuturor etapelor sus-numite, nu toate actele sexuale vor fi de la bun început satisfăcătoare pentru ambii parteneri. Orice cuplu are nevoie de o anumită perioadă de adaptare, care poate dura luni de zile şi care necesită, în primul, rând comunicare. Cu părere de rău, excesul de informaţie, pe de o parte, sau lipsa unei informaţii corecte, pe de alta, fac ca în cadrul relaţiilor dintre tineri să dispară etape întregi ale unui comportament sexual normal, în primul rând a fazei de erotism (întâlniri romantice, îmbrăţişări, săruturi, mângâieri reciproce, petting). Se preferă trecerea directă la ultima fază, cea sexuală, dar şi aici fără respectarea unor noţiuni elementare, precum preludiul.

De cele mai multe ori, tinerii sunt informaţi despre consecinţele unui act sexual, precum infecțiile veneriene sau graviditatea şi de puţine ori sau deloc nu le vorbeşte nimeni despre etapele necesare unui comportament sexual. Urmările sunt evidente – răzbunarea naturii, manifestată prin lipsa interesului faţă de sex la vârsta matură, dispariţia valorilor interumane, în special a comunicării, a respectului faţă de partener, a necunoaşterii noţiunii de dragoste sau iubire şi, în ultimă instanţă, a dispariţiei valorilor familiare şi a creşterii îngrijorătoare a ratei divorţurilor etc. Deseori, în cazul când  unele componente ale comportamentului sexual au fost omise în tinereţe, ele sunt aplicate şi trăite la vârsta adultă, când există deja alte griji sau valori. Şi atunci apar situaţii de-a dreptul jenante, când bunelul încearcă să parcurgă aceiaşi “paşi” ca şi nepotul său. Iar uneori, şi mai trist, împreună cu o “nepoţică”.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/