Raspunsul sexual

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

Etapele răspunsului sexual au fost studiate pe parcursul timpului. La ora actuală, din punct de vedere sexologic sunt, cel puţin, 4 modele care descriu fenomenul. Primii, care au descris reacția organismului uman în timpul activității sexuale au fost savanții americani Masters și Johnson, în anul 1966. Ulterior, modelul descris de ei a fost completat de psihologul  Kaplan. Conform modelului Masters-Johnson-Kaplan, răspunsul sexual uman are 4 faze, comune atât pentru bărbat, cât și pentru femeie.

Faza 1. Inițierea / excitarea.

Este urmare a stimulării psihologice, în prezența sau uneori absența obiectului iubirii, prin includerea diferitor fantezii, urmat sau precedat de acțiuni fiziologice precum sărut, mânghâiere etc. La bărbat are loc erecția penisului, iar la femeie lubrefierea vaginală. Faza de excitație poate dura de la câteva minute la câteva ore și fie că trece în faza a 2, cea de platou, fie că dispare. În această ultimă situație, uneori, îndeosebi la tineri, este urmată de dureri testiculare tranzitorii.

Faza 2. Platoul.

Stimularea poate continua cu faza de intromisie sau actul sexual proprpiu zis. La stimulare sexuală continuă, la bărbat pot crește în dimensiuni testiculele cu până la 50%, erecția devine mai puternică cu modificarea culorii glandului penian. La femeie pot crește în dimensiuni glandele mamare cu până la 25%, la nivel de vagin apare așa numita platformă orgasmică, iar clitorul se poate retrage spre pubis. Totodată, apar așa numitele reacții extragenitale, crește frecvența respirației, a bătăilor cordului și a tensiuniii arteriale. Faza de platou poate dura de la 30 secunde până la câteva minute.

Faza 3. Orgasmul.

Este o senzație subiectivă de plăcere, asociată sau nu cu unele manifestări fiziologice, precum contracții musculare, care poate dura de la câteva la zeci de secunde. La bărbat, de obicei, este asociată cu ejacularea, care aproape inevitabil provoacă orgasmul. Fiziologic, ejacularea constă  în emisia lichidului seminal prin uretră, în urma contracțiilor ritmice ale prostatei, veziculelor seminale și cordonului spermatic. La femeie, se  produc contracții involuntare ale platformei orgasmice vaginale sau a musculaturii striate a corpului, uneori pot apărea grimase faciale involuntare. La ambele sexe, tensiunea arterială poate crește cu până la 50 mmHg, iar bătăile pulsului pot ajunge la 160 pe minut. Prin urmare, o condiție fizică sănătoasă este obligatorie pentru o activitate sexuală  adecvată. Trebuie de reținut că pentru producerea orgasmului, de obicei, femeia necesită o stimulare sexuală mai îndelungată, care constă nu doar în stimularea organelor genitale, ci și a zonelor erogene. La începutul unei relații sexuale adeseori orgasmul lipsește, ceea ce este o variantă a normalității. Unele femei tinere, în genere, au primul orgasm abia după nașterea copilului.

Faza 4. Rezoluța sau faza refractară.

Constă în refluxul de sânge de la organele genitale, asociată cu o stare de relaxare. În cazul prezenței orgasmului, acest reflux durează câteva minute, în cazul absenței orgasmului poate dura  ore, fiind însoțit  de senzația de disconfort. În timpul fazei de rezoluție, comportamenul masculin este diferit de cel feminin. Bărbatul, de obicei, are o stare de moleșeală mai putenică și tendința de a adormi. Femeia, în schimb, simte necesitatea de a comunica, de a fi mângâiată, îmbrăţişată, sărutată, ceea ce reprezintă o finalizare a actului sexual.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Despre debutul vieții sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-debutul-vietii-sexuale/

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/