Tineri indragostiti

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

Adolescenţa, iar adeseori și vârsta tânără, postpubertară, este o etapă a vieţii când se confundă două noţiuni importante – dragostea şi sexul. Este o etapă când principala motivaţie sexuală este curiozitatea, condiţionată sau nu de nivelul hormonal, când exprimarea necesităţilor sexuale este diferită la băieţi şi la fete.

Beneficiile sexului pentru organismul uman au fost studiate şi sunt bine cunoscute, respectiv recomandate pentru persoanele maturizate atât fizic, cât şi psihologic. Din punct de vedere sexologic, sunt 3 motive de bază ale activității sexuale: 1) biologic, cu scop de reproducere a speciei umane; 2) hedonic, în scopul obţinerii plăcerii (hedonic provine de la hedonism – concepţie care proclamă plăcerea drept binele suprem, iar dorinţa de a o obţine – principiu de bază al comportamentului) şi 3) relaţional, care constă în oferirea şi obţinerea unor “dividende” reciproce – respect, încredere, toleranţă, pasiune, dragoste, plăcere etc.

La vârsta adolescenţei şi a tinereţii, realizarea primului motiv este mai degrabă o consecinţă nedorită decât un scop în sine al relaţiilor sexuale. De asemenea, la vârsta respectivă dezvoltarea şi maturitatea psihologică a organismului, mai ales a celui masculin, foarte rar corespunde realizării celui de-al 3 motiv, cel de a oferi, în primul rând, apoi de a obţine ceva în urma unei relaţii intime. Or, conform ultimelor studii în materie de sexologie, relaţiile intime sunt percepute ca cea mai superioară formă de comunicare interumană, iar realizarea acestui deziderat stă la baza unei relaţii trainice şi a unui cuplu fericit.

Scopul hedonic, cel de a obţine plăcere, este o motivaţie acceptabilă, unanim recunoscută şi este dreptul fiecărei fiinţe umane de a beneficia de plăcere, dar… nu şi unicul. Accentuarea, informatizarea şi utilizarea excesivă doar a acestui motiv, în special la o vârstă incomplet matură, poate favoriza, la nivel de subconştient, producerea unor schimbări greu reversibile cu risc de amplificare a laturii date pe parcursul întregii vieţi, în detrimentul altor motivaţii. Şi mai grav este atunci când actul sexual are loc nu ca urmare a unui imbold interior, ci sub influenţa mediului social, din curiozitate sau prin constrângere. În atare situaţii, actul sexual nu este perceput ca ceva magic şi sublim, ca o culminare a unei relaţii, ci ca o situaţie potențial generatoare de plăceri, de obicei pentru sexul masculin, precum folosirea unei băuturi răcoritoare sau a gumei de mestecat. Iar la fete urmările pot fi și mai neplăcute, manifestate la vârsta maturității prin aversiune (respingere) față de actul sexual, frigiditate sau anorgasmie.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/