De multe ori, părinţii (mai ales bărbaţii) au obiceiul să spună că fetiţa sau băieţelul lor a moştenit frumuseţea de la mama şi inteligenţa de la tata. Şi astfel, toată lumea e mulţumită. Sau cel puţin aşa cred ei, bărbaţii.

Ei bine, noile studii s-ar putea să-i dezamăgească pe taţi, pentru că cercetătorii din Glasgow (Scoţia) au descoperit că de fapt bărbaţii nu au o contribuţie prea mare la inteligenţa copilului, factorul decisiv fiind în realitate mama.

Savanţii au ajuns la concluzia că e mult mai probabil ca femeile să le transmită copiilor genele responsabile cu inteligenţa, întrucât acestea sunt „transportate” de cromozomul X, iar femeile au doi asemenea cromozomi, în timp ce bărbaţii doar unul.

În plus, cercetătorii au descoperit acum că genele responsabile cu funcţiile cognitive avansate care sunt moştenite de la tată ar putea fi dezactivate automat.

Experimentele pe şoareci de laborator modificaţi genetic arată că cei care au primit o doză suplimentară de gene de la mamă au dezvoltat un cap mai mare şi un creier pe măsură, având în schimb corpuri de mici dimensiuni. Şoriceii cu mai multe gene de la tată au prezentat un cap mai mic, dar un corp mai mare.

Şi pentru ca situaţia să devină şi mai ciudată pentru bărbaţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele cu gene pe linie paternă, aflate în părţi specifice ale creierului şoarecilor, sunt responsabile pentru sex, alimentaţie şi agresiune.

În schimb, cercetătorii nu au găsit nici o celulă de la tată în cortexul cerebral, adică exact acolo unde au loc cele mai avansate funcţii cognitive, cum ar fi raţiunea, limbajul şi planificarea.

Conţinutul integral al textului poate fi citit aici:

https://www.rfi.ro/stiinta-90146-frumoasa-mama-desteapta-tata-mit-studiu

  • Din aceeaşi categorie:

Divertis: de ce-și fac oamenii selfie-uri? – http://e-dermatologie.md/divertis-de-ce-si-fac-oamenii-selfie-uri/

Divertis: cum funcționează salteaua care detectează infidelitatea? – http://e-dermatologie.md/divertis-cum-functioneaza-salteaua-care-detecteaza-infidelitatea/