Hipercroma

Boris Nedelciuc

Clinica Dermatologie, USMF “Nicolae Testemiţeanu”, Chişinău, Republica Moldova

  1. Definiţie.

În dermatologie, noţiunea “keratomicoză” este atribuită pitiriazisului versicolor – micoză superficială, neinflamatorie, cu limitarea procesului patologic la nivelul stratului cornos al epidermei. În oftalmologie, noţiunea “keratomicoză” este atribuită keratitei de origine fungică.

  1. Etiopatogenie.

Ciupercile levuriforme Pityrosporum ovale (sau Pityrosporum orbiculare, respectiv Malassezia furfur) saprofitează pielea la aproximativ 85% din populaţie. În anumite circumstanţe (transpiraţie abundentă, temperatură ridicată, scăderea capacităţii de apărare a organismului) şi pe un teren predispozant (absenţa din secreţia sebacee a unor acizi graşi polinesaturaţi) germenii respectivi trec de la saprofitism la parazitism, producând o epidermomicoză numită “pityriazis versicolor”.

  1. Tablou clinic.

Afecţiunea se caracterizează prin: a) macule mici, izolate, acoperite cu scuame fine, galben-maronii – forma punctiformă; b) macule mari, confluate, acoperite cu scuame brun-cafenii – forma în plăci (imaginea alăturată mai sus); c) macule albe, pseudovitiliginoase – forma acromică (imaginea alăturată mai jos). Localizarea de predilecţie este trunchiul superior, gâtul şi umerii. Pruritul este discret sau absent. În absenţa tratamentului, evoluţia este îndelungată, dar benignă.

Acromica

  1. Diagnostic.

Pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului se iau în calcul: a) tabloul clinic specific; b) semnul talajului – la gratajul pielii se constată o descuamare fină, furfuracee, asemănătoare surcelelor rămase de la rândea; c) fluorescenţa galben-verzuie la lampa Wood; d) Proba Balzer – la aplicarea pe suprafaţa pielii a unei soluţii / tincturi alcoolice de iod (de 2-3%), porţiunile de piele afectată, unde stratul cornos este rămolit din cauza agentului patogen keratofag, se colorează mai intens decât ariile cutanate intacte; e) examenul micologic – în scuame sunt evidenţiaţi spori rotunzi şi filamente scurte.

  1. Tratament.

În formele uşoare se poate produce autovindecarea. Uneori, pentru calmarea pruritului se recomandă cure scurte (5-7 zile) cu antihistaminice (desloratadină, levocetirizină). Pentru uz topic se folosesc geluri, creme, soluţii sau şamponuri cu ketoconazol, clotrimazol, bifonazol, natamicină, naftifină, sulfid de seleniu etc., iar în formele extinse, cu evoluţie cronică, recidivantă se administrează obligatoriu antifungice / antipitirosporice sistemice (terbinafină, fluconazol, itraconazol). În ultimii ani, de un succes enorm se bucură topicele cu piroctone olamine şi ciclopirox olamine.

  • Images by / from Luc THOMAS, Professor, MD-PhD, Lyon, France & Jean-Hilaire SAURAT, Professor, MD-PhD, Geneve, Switzerland, www.mayoclinic.org.

Bibliografia la autor.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă la nr. de tel. 069204259 sau prin email: [email protected].

  • Din aceeaşi categorie:

Esențialul despre epizoonoze – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-epizoonoze/

Esențialul despre piodermite – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-piodermite/

Esențialul despre tumorile cutanate limfo- și angioproliferative – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-tumorile-cutanate-limfo-si-angioproliferative/

Esențialul despre tumorile cutanate epiteliale și neuroblastice – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-tumorile-cutanate-epiteliale-si-neuroblastice/

Esențialul despre morfee – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-morfee/

Esențialul despre lupusul eritematos – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-lupusul-eritematos/

Esențialul despre moluscul contagios – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-moluscul-contagios/

Esențialul despre infecția cu virusul papiloma uman – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-infectia-cu-virusul-papiloma-uman/

Esențialul despre herpesul zoster – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-herpesul-zoster/

Esențialul despre herpesul simplex – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-herpesul-simplex/

Esențialul despre rozacee – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-rozacee/

Esențialul despre acnee – https://e-dermatologie.md/esentialul-despre-acnee/