• Cum ne îngrijim pielea vara? Experții Ivatherm recomandă!

Vara pielea are nevoie de o rutină de îngrijire atentă. Așa cum stiți deja, radiațiile solare UVA și UVB sunt în anumite circumstanțe nocive, iar 90% din semnele îmbătrânirii premature ale pielii sunt cauzate de expunerea neprotejată la soare.

Pentru a vă proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare, specialiștii Ivatherm au creat o gamă de produse dermatocosmetice dedicată protecției solare – Sunlight. În acest mod, cu ritualul de îngrijire potrivit, putem să ne bucurăm de vară și să ne relaxăm la soare fără griji. Desigur, în intervalul orar recomandat de medicii dermatologi.

  • Care sunt particularitățile fiecărui tip de piele, vara?

Toate tipurile de piele (normală, uscată, grasă sau mixtă) sunt supuse acțiunii nocive a radiațiilor solare. Pielea se poate “arde” la un contingent variabil de persoane, însă, bineînțeles, persoanele cu pielea albă și foarte albă sunt mai predispuse la arsuri solare.

Pe timpul sezonului cald, toate cele patru tipuri de piele mai pot suferi și fenomenul de deshidratare, chiar și pielea grasă se poate deshidrata, având aspectul unei piele uscate. De aceea, vara, pielea are nevoie atât de protecție solară, cât și de hidratare.

  • Cum ne afectează radiațiile solare pielea?

Expunerea prelungită, la ore nepotrivite, fără protecție la radiațiile solare, pe termen scurt duce la arsuri și inflamație, iar pe termen lung poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, cel mai grav efect fiind desigur cancerul de piele.

Trăim într-o mare de radiații, de la cele mai inofensive, precum microundele sau undele radio, până la cele mai nocive. Radiațiile solare fac parte din categoria celor nocive și se împart în:

  1. Radiații Infraroșii (IR);
  2. Lumina Vizibilă (din care cea mai cunoscută este “lumina albastră”);
  3. Radiațiile Ultraviolete (UV).

Radiațiile Infraroșii (IR) determină fenomenul de încălzire profundă a pielii cu alterarea dermului și inflamație.

Lumina vizibilă se încadrează în rândul radiațiilor pașnice, deși de curând s-a constatat că și aceasta, cu precădere lumina albastră, poate accelera fenomenul de îmbătrânire prematură a pielii.

Cele mai cunoscute ca fiind nocive sunt totuși radiațiile UV. Acestea se împart în radiații UVB = Burning (arderea pielii), cu distrugere de ADN și radiații UVA = Aging (îmbătrânire), cu distrugerea calității dermului prin stres oxidativ și radicali liberi.

De altfel, în ultimul timp, din cauza modificărilor climatice, soarele e mult mai prezent și periculos și asistăm la o creștere a cazurilor de cancer de piele, în speță melanomul malign.

Pielea feței este mai sensibilă, mai ales în zona delicată din jurul ochilor. Pe termen lung această zonă va îmbătrâni prematur, apărând liniile fine, ridurile și “laba găștii”.

  • Ce nu ar trebui să ne lipsească din rutina de îngrijire vara?

Să nu plecăm din casă pe timp de soare fără ca în prealabil să folosim o cremă hidratantă, urmată de o cremă cu SPF. Preferabil să aplicăm protecția solară cu 15 minute înainte de expunerea la soare.

  • Cum ne putem bucura de soare fără să lezăm pielea? Ce înseamnă “soare cu moderație”?

Cea mai indicată soluție este să ne protejăm cu cremă de protecție solară foarte ridicată (SPF 50+). Pentru protecția pielii feței sunt indicate pălăriile cu boruri largi, ochelarii de soare și cremă cu protecție 360 de grade, adică impotriva tuturor radiațiilor IR, VIZ și UV.

Pielea corpului poate fi protejată cu haine sau cu loțiune de protecție solară SPF 50+.

De asemenea, indicată este evitarea orelor când soarele este cel mai arzător (10:00 dimineață până la 16:00 după amiază).

  • De ce protecția solară trebuie purtată mereu, indiferent de anotimp?

Rutina de protecție a feței constă în hidratare și protecție solară.

Trebuie să protejăm pielea tot timpul anului atunci când avem soare și expunerea este prelungită. Unele dintre cele mai puternice arsuri solare, cu precădere ale feței, au loc iarna când soarele se reflectă din zăpadă și afectează pielea.

  • Nu uitați!

Lumina soarelui este sursa principală de vitamina D, dar expunerea la soare trebuie să fie făcută cu grijă.

Crema de protecție solară trebuie utilizată în fiecare zi, pe tot parcursul anului.

Pentru o protecție optimă, dermatologii recomandă să aplici crema cu protecție solară la interval de 2 ore, când expunerea la soare este una îndelungată.

Crema de protecție solară trebuie utilizată chiar și de persoanele cu tonuri de piele mai închise.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. În Republica Moldova, produsele Ivatherm pot fi achiziționate în lanțul de farmacii “Farmacia Familiei”.

  • Din aceeaşi categorie:

Cicaderm Cremă Barieră, soluția perfectă pentru pielea fragilă și iritată – https://e-dermatologie.md/cicaderm-crema-bariera-solutia-perfecta-pentru-pielea-fragila-si-iritata/