Pentru pământ, soarele este principala sursă de lumină şi căldură. Dar nu toată energia solară ajunge la suprafaţa Pământului. Atmosfera terestră şi stratul de ozon ne protejează de radiaţia solară nocivă. Există spectrul vizibil (unde fiecare lungime de undă corespunde unei culori) şi partea ascunsă sau invizibilă a radiaţiei solare (razele X, ɣ, undele radio).

Razele ultraviolete sunt radiaţiile cu cele mai scurte lungimi de undă. Există 3 tipuri/varietăţi ale acestora:

 • Razele UVA. Acestea penetrează atât epiderma, cât şi derma, producând multiple efecte biologice: stimularea producţiei de melanină, colagen şi elastină, ameliorarea circulaţiei sanguine şi limfatice, grăbirea vindecării plăgilor etc. Atunci când expunerile la soare sunt îndelungate, razele UVA sunt responsabile de multiple efecte nocive: deshidratarea pielii, diminuarea percepţiei senzoriale şi termice, iar uneori, în interacţiune cu razele UVB, pot induce modificări ale ADN-lui cu rol major în cancerizare.
 • Razele UVB. Acestea sunt oprite de epidermă, în mod particular de către stratul cornos, iată de ce formarea keratozelor este consecinţa cea mai precoce şi mai frecventă a acţiunii lor.
 • Razele UVC. Acestea sunt oprite de stratul de ozon al atmosferei şi nu ajung la suprafaţa Terrei. Pot fi obţinute totuşi pe cale artificială cu ajutorul lămpilor germicide cu cuarţ rece.

La celălalt pol se află razele infraroşii sau radiaţiile  cu cele mai mari lungimi de undă. Beneficiul lor: produc căldură.

Aşadar, Soarele ne face bine dacă ne expunem cu moderaţie. Cea mai bună metodă de prevenire ar fi eliminarea expunerii, lucru practic imposibil de realizat – n-o să ne petrecem doar viaţa trăind la umbră, nu-i aşa? Alternativa este utilizarea produselor pentru fotoprotecţie, iar cea mai optimală soluţie o reprezintă gama Photoderm de la Bioderma Laboratoire Dermatologique, Franţa.

Toate produsele Bioderma sunt formulate în conformitate cu principiile ecobiologiei. Este vorba despre un concept aflat în centrul abordării Bioderma pentru a respecta ecosistemul pielii și a-i menține sănătatea pe termen lung.

Referitor la Photoderm, produsele din această gamă au la bază un complex brevetat Cellular Bioptotection, menit să:

 • Protejeze ADN-ul  cellular,
 • Protejeze de acţiunea nocivă a radicalilor liberi,
 • Păstreze rezerva naturală de glutation,
 • Activeze sistemul natural de apărare al pielii,
 • Combine cele mai bune filtre UVA şi UVB.

Photoderm M

 • Indicaţii: pete solare, pete maronii, fotoîmbătrânire, piele hiperpigmentată.
 • Detalii: Produs nou, îmbunătăţit, care asigură protecţie împotriva luminii albastre. Noua formulă brevetată a fost concepută pentru a mări puterea de protecție a pigmenților minerali și pentru a proteja mai eficient împotriva luminii albastre. În consecinţă, protecția împotriva luminii albastre este crescută cu +26%. Îmbogățit cu glabridină, Photoderm M SPF 50+ reglează procesul de pigmentare și ajută astfel la prevenirea petelor pigmentare, la reducerea aspectului acestora și la limitarea reapariției acestora. Brevetul Cellular Bioprotection™, o adevărată protecție biologică internă, păstrează și stimulează apărarea naturală a pielii împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui. Photoderm M SPF 50+ tratează astfel problema, abordând direct cauzele reale ale problemelor menţionate mai sus.

Photoderm AR

 • Indicaţii: piele sensibilă predispusă la roșeață.
 • Detalii: Cu o asociere de filtre UVA / UVB, Photoderm AR SPF 50+ oferă o protecție optimizată împotriva efectelor nocive ale razelor UV (arsuri solare, alergii solare etc.). Brevetul celular Bioprotection™, adevărată protecție biologică internă, conservă și stimulează apărarea naturală a pielii. Roșeața se datorează în principal dilatării și slăbirii microvaselelor la nivelul pielii. Complexul brevetat Rosactiv™ funcționează pe un factor care determină modificarea micro-vaselor. Enoxolona, o moleculă derivată din lemn dulce, calmează instantaneu roșeața. Culoarea naturală, se adaptează pielii, uniformizează tenul și reduce roșeața. Se absoarbe rapid, lăsând senzaţia de piele confortabilă.

Photoderm AKN mat

 • Indicaţii: piele mixtă sau grasă, piele predispusă la acnee
 • Detalii: O inovație Bioderma, brevetul exclusiv Fluidactiv™ din Photoderm AKN Mat, reglează biologic calitatea sebumului pentru a preveni obturarea porilor și pentru a preveni apariția imperfecțiunilor, care este de multe ori exacerbată după perioade de expunere la soare (efect de recul). Pe lângă acțiunea sa de protecție UVA / UVB de suprafață (sisteme de filtrare), Photoderm AKN Mat oferă o protecție biologică internă reală: Cellular Bioprotection™. Acest brevet protejează și stimulează mecanismul de autoapărare propriu pielii (imunitatea) în timpul expunerii la soare.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. În Republica Moldova, produsele din gama Photoderm pot fi achiziționate în lanțul de farmacii “Farmacia Familiei”.