Ce este melasma?
Melasma este o problemă dermato-cosmetică întâlnită de obicei la femei și caracterizată prin apariția la nivelul feței sau gâtului a unor pigmentații maronii sub formă de pete sau plăci. Leziunile apar mai des pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului. Apariția frecventă a petelor maronii în cursul sarcinii a dat bolii și denumirea populară de „masca gravidică” sau melasma gravidarum (sinonim: Chloasma gravidarum).

Care sunt cauzele ei?
Deși cauza exactă a melasmei nu este cunoscută, au fost identificați mai mulți factori favorizanți:

 • Predispunerea genetică. Deseori, în aceste familii există persoane cu probleme similare.
 • Expunerea la soare. Pe lângă alte efecte nedorite, lumina ultravioletă stimulează melanocitele, celule responsabile de producția cutanată de melanină, care produc în anumite circumstanțe hiperpigmentații localizate. Iată de ce melasma se accentuează în timpul verii. Chiar și în condițiile unui tratament corect al afecțiunii, lipsa fotoprotecției poate determina recurența leziunilor.
 • Fototipurile cutanate mai închise. Deși pielea închisă la culoare este considerată rezistentă la agresiunea luminii ultraviolete, având mai multe melanocite, mai mult pigment și, deci, o toleranță solară mai bună, tendința persoanei de a se expune excesiv la soare, fără a asigura și o fotoprotecție adecvată, determină adesea apariția melasmei.
 • Profil hormonal particular. Dezechilibrele hormonale (ovariene, tiroidine) sau profilul hormonal specific perioadei de graviditate pot să inducă apariția leziunilor la persoanele predispuse (blonzii, roșcații, dar și bruneții, după cum am menționat mai sus).
 • Incidența mai mare a melasmei în ultimii ani poate fi determinată și de cazurile frecvente de hiperestrogenie (nivel crescut de estrogen) asociate cu nivelul ridicat de stres, existența de țesut adipos în exces, consumul de medicamente și alcool ce afectează funcția hepatică (ficatul este principalul organ de metabolizare estrogenică) sau cu asimilarea de xenoestrogeni, adică de estrogeni „străini”, care provin din diverse substanțe cu care organismul intră în contact și care acționează asupra sistemului endocrin ca falși mesageri.
 • Diverse tipuri de medicamente fotosensibilizante, antibiotice, contraceptive orale, produse cosmetice fotosensibilizante sau pigmentante (parfumuri, creme, etc.) pot declanșa sau agrava leziunile pigmentare.

Cum poate fi stopată această problemă?
Melasma este una dintre afecțiunile cutanate caracterizate printr-o tendință foarte mică de remisiune spontană. Este important ca tratamentul să fie îndelungat, consecvent, efectuat sub supraveghere medicală. Depigmentarea se realizează cu blândețe, altfel iritația produsă prin medicație locală poate antrena agravarea leziunilor. Alegerea produsului potrivit pentru fiecare pacient sau a combinației optime de substanțe ține de măiestria și abilitatea profesională a medicului. La ora actuală există mai multe opțiuni terapeutice, atât non-invazive, cât și mini-invazive. De un succes enorm în ultimii ani se bucură aplicațiile topice cu Acid tranexamic. Acidul tranexamic (formula chimică C8-H15-NO2) a fost sintetizat pentru prima dată în 1962 de către cercetătorii japonezi Shosuke și Utako Okamoto. Este utilizat oral sau intravenos pentru a preveni și trata pierderile de sânge într-o varietate de situații, cum ar fi extracțiile dentare, sângerările menstruale abundente și intervențiile chirurgicale cu risc major de pierdere a sângelui. În dermatologie este utilizat ca agent topic pentru albirea pielii, respectiv combaterea leziunilor hiperpigmentate. Astfel, în acest scop, Compania Life Science Investments (LSI) recomandă Tranacix cremă, având la bază acid tranexamic de 3%.

Recomandări practice:

 • melasma de origine necunoscută;
 • chloasma gravidarum;
 • chloasma hepaticum;
 • boala Civatte (sinonime: poikilodermie climacterică) etc.

Pe pielea perfect curată, aplicați crema Tranacix de două ori în zi, dimineața și seara, pe zonele luate în considerare. Masați ușor pentru a ușura absorbția acestuia. Odată perfect absorbit, machiajul este posibil.

Atenționări speciale!

 • A nu se aplica pe pielea lezată.
 • Evitați contactul cu ochii și mucoasele.
 • A nu se păstra la îndemâna copiilor.

Mod de prezentare:
Tub a câte 30 g.

Pentru mai multe detalii, adresați-vă medicului sau farmacistului. În Republica Moldova, crema Tranacix este distribuită sub egida Biessen Pharma și poate fi achiziționată în lanțurile de farmacii ”Felicia” și ”Farmacia Familiei”. De asemenea, produsul poate fi achiziționat prin intermediul magazinului online. Pentru mai multe detalii, click aici: www.biessen-pharma.md

 • Din aceeaşi categorie:

Crema Sodermix, prietenul pielii tale – https://e-dermatologie.md/crema-sodermix-prietenul-pielii-tale/