Generalități

Vitiligo, numit în popor și boala petelor albe, este o anomalie progresivă a pielii, caracterizată prin depigmentări bine delimitate, solitare sau multiple, de dimensiuni variabile, din cauza pierderii de melanină în celulele stratului bazal al epidermei. Poate afecta oamenii de orice rasă sau grup etnic, poate apărea la ambele sexe, atât la copii, cât și la adulți. Se estimează că în aproximativ 60-70% cazuri debutul se produce înaintea vârstei de 20 ani. După toate probabilitățile, boala se întâlnește la aproximativ 1% din populație.

Cauze

Cauzele maladiei nu sunt cunoscute definitiv. Oricum, la ora actuală următoarele teorii etiopatogenice pot fi luate în consideraţie: teoria ereditară, teoria autoimună, teoria neurologică, teoria autocitotoxică (oxidativă). Recent au fost descrise şi anomalii ale celulelor Langerhans şi ale limfocitelor T în sângele periferic, fapt ce sugerează posibila implicare a unor defecte ale imunităţii celulare în patogenia acestei afecţiuni. Din păcate, în pofida progreselor remarcabile din ultimii ani, există încă multe semne de întrebare privitor la geneza acestei afecțiuni.

Simptomatologie

Maladia debutează lent, mai rar acut. Apar macule mici, hipo- sau depigmentate, alb-sidefii, bine delimitate – configuraţie neregulată, polilobară, uneori rotund-ovalară. Se pot localiza oriunde, la început pe zonele fotoexpuse (dosul mâinilor, articulaţia pumnului, antebraţe, periorbital, peribucal, gât), apoi şi pe cele non-fotoexpuse (trunchi, organele genitale), de obicei pe ambele părţi ale corpului în aproximativ acelaşi loc. Mărimea lor variază de la 2-3 mm până la câţiva cm în diametru. Nu sunt dureroase sau pruriginoase. La periferia leziunilor se dezvoltă un halou hiperpigmentat. Părul din zonele afectate poate deveni cu timpul amelanotic (alb). Evoluţia este cronică, focarele mărindu-se treptat, pe alocuri confluează.

Opțiuni terapeutice

Tratamentul este îndelungat, repigmentarea completă şi permanentă fiind dificilă. În pofida acestor impedimente, există achiziții terapeutice de ultimă oră, care oferă noi oportunități de tratament pacienților cu vitiligo. Astfel, recent, în Republica Moldova a fost lansat Vitilsi gel, un produs de top al Companiei Life Science Investments (LSI). Gelul conține extract dintr-un tip de mentă, numită și urzică indiană (Coleus forskohlii root extract) + extract din planta craw-craw, numită și tufă de lumânare (Cassia alata pod extract). Produsul are un puternic efect antiinflamator, anti-NOS (nitric oxid sintetaza), având drept punct final de acțiune stimularea melanogenezei.

Mod de utilizare

Vitilsi gel se aplică pe leziuni o dată în zi (sau de două ori în zi), de preferință dimineața (sau dimineața și seara), pe pielea curățată anterior. Eficacitatea este mai mare atunci când aplicația este însoțită de o ușoară expunere zilnică la soare, de exemplu timp de 10 minute. Intervalul de timp dintre aplicarea Vitilsi gel și expunerea la soare nu contează. În caz de vreme înnorată sau absența soarelui, poate fi utilă și expunerea simplă la lumina vizibilă. În unele cazuri, medicul dermatolog vă poate recomanda utilizarea preparatului în combinație cu fototerapie (UVB light, 311 nm), sub strictă supraveghere. Odată ce repigmentarea este considerată satisfăcătoare, aplicațiile pot fi întrerupte.

Mod de prezentare

Tub a câte 40 g.

Pentru mai multe detalii, adresați-vă medicului sau farmacistului. În Republica Moldova, Vitilsi gel este distribuit sub egida Biessen Pharma și poate fi achiziționat în lanțul de farmacii ”Farmacia Familiei”.

  • Din aceeaşi categorie:

Crema Sodermix, prietenul pielii tale – https://e-dermatologie.md/crema-sodermix-prietenul-pielii-tale/