Generalităţi.

Furunculul este o maladie cutanată bacteriană, acută, cu implicarea foliculului pilos şi a ţesutului perifolicular. Boala se datorează stafilococilor, dar există o sumedenie de alţi factori, endogeni şi exogeni, care favorizează dezvoltarea infecţiei. Spre exemplu, igiena precară, microtraumatismele, hipovitaminozele etc. Clinic se manifestă printr-o pustulă plină cu puroi, acompaniată de durere, iar uneori – fatigabilitate, inapetenţă, subfebrilitate sau chiar febrilitate etc.

Nutriţie.

Mâncaţi alimente bogate în vitamina C – coacăză neagră, afine, citrice, kiwi, sucuri din fructe proaspete. Consumaţi, de asemenea, produse bogate în vitamina A – ficat, morcovi, broccoli, spanac etc. În altă ordine de idei, sunt binevenite alimentele bogate în zinc – seminţe de dovleac şi crustacee. Recomandăm, totodată, consumul de usturoi şi varză, care posedă proprietăţi antibacteriene. Pentru a reduce riscul apariţiei / reapariţiei furunculelor, sugerăm evitarea alimentelor bogate în grăsimi şi zaharuri.

Aromaterapie.

Folosiţi arborele de ceai (stimulează sistemul imunitar), levănţica (analgezic natural) şi bergamota (acţiune analgezică şi bactericidă) pe o compresă caldă, iar ienupărul (planta cu o mie de virtuţi) în apa de baie.

Alte reţete naturiste.

Pentru a elimina puroiul din furuncul, folosiţi cataplasme cu ulm sau alifii de rocoină. Se amestecă o linguriţă de praf de ulm cu suficientă apă caldă sau o infuzie caldă de gălbenele pentru a face o pastă groasă. Ulterior, aceasta se aplică pe furuncul. De asemenea, poate fi folosită crema de echinacea sau de gălbenele pentru a curăţa orice rămăşiţă de infecţie.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/