fresca

În zorii creştinismului, oamenii simpli nu ştiau să citească. Drept urmare, istorisirile biblice erau acompaniate de reprezentări artistice: la început sub formă de picturi murale, apoi sub formă de icoane. Cele din urmă erau dedicate, în mare parte, Maicii Domnului şi pruncului Iisus. Ulterior, au început să apară şi icoane cu apostoli, evanghelişti, sfinţi.

Se consideră că una dintre cele mai vechi fresce (imaginea ataşată mai sus), cu tematică biblică, se află în catacomba Sfânta Priscila din Roma, catacombele fiind nişte locaţii subterane, unde creştinii îşi îngropau morţii. În cimitirele obişnuite acest lucru le era interzis.

Conform unor investigaţii, fresca respectivă este socotită ca aparţinând veacului al II-lea d.Hr. Pentru a indica faptul că femeia în cauză este Născătoarea de Dumnezeu, alături de ea este zugrăvit un proroc din Vechiul Testament, care ţine în mâna stângă sulul cu prorocia privitoare la Maica Domnului, iar cu mâna dreaptă arată la steaua zugrăvită deasupra capului Ei.

Privitor la icoane, se consideră că prima creaţie / operă aparţine Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, originar din Antiohia (Siria), medic în tinereţe. Cu regret, originalele picturilor nu s-au păstrat, ele au devenit însă prototipuri pentru iconografia bizantină de mai târziu.

Potrivit tradiţiei, sunt trei icoane (imaginea ataşată mai jos) ale Maicii Domnului pictate de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, după Pogorârea Sfântului Duh: 1) Maica Domnului Îndrumătoarea, în care este reprezentată cu pruncul în braţe, amândoi stând cu faţa spre cel care priveşte la icoană; 2) Maica Domnului Mângâietoarea. Pruncul este strâns lipit cu faţa lângă obrazul Maicii Domnului, pe care o îmbrăţişează. Chipul mamei este îndurerat, prevestind suferinţele viitoare ale Fiului; 3) Maica Domnului Rugătoarea, fără pruncul Iisus. Apare în Deisis, rugându-se Mântuitorului pentru omenire.

Într-o lume invadată de vizual, de numeroase tehnologii digitale, icoana a fost şi rămâne mai mult decât o reprezentare artistică. Este o formă de a-l mărturisi pe Dumnezeu, un mod de a ne manifesta credinţa.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

  • Din aceeaşi categorie:

Curiozități: omul în istorie – artă și credință – https://e-dermatologie.md/curiozitati-omul-in-istorie-arta-si-credinta/