Generalităţi.

Acneea este o problemă îngrijorătoare a pielii, observată mai des la adolescenţi şi adulţii tineri. Boala se dezvoltă din cauza unor niveluri fluctuante ale hormonilor sexuali. Apariţia coşurilor (aşa mai este numită acneea în popor) se datorează, de asemenea, acumulării în exces a sebumului (secretat de glandele sebacee), care rămâne blocat la nivelul sacului folicular (foliculului pilos), cu dezvoltarea ulterioară a unor suprainfectări bacteriene.

Nutriţie.

Evitaţi alimentele bogate în grăsimi şi glucide. Evitaţi sau minimalizaţi consumul de ciocolată, îngheţată, sare de bucătărie, zahăr, produse din carne de porc etc. Un program de detoxifiere, bazat pe fructe crude, legume, salate şi multă apă, sucuri din legume nesărate şi ceaiuri de plante ar trebui urmat 3 zile pe lună. După cea de-a treia zi, adăugaţi cereale integrale şi legume gătite, revenind la alimentaţia normală în cea de-a patra zi. Mâncaţi legume cu frunză verde-închis şi oranj, fructe (bogate în betacaroten), citrice (bogate în vitamina C), fructe tropicale (bogate în enzime), alune, seminţe şi uleiuri vegetale (bogate în vitamina E). Mâncaţi zilnic varză. Carbohidraţii complecşi (cartofii, orezul brun şi pâinea integrală) pot fi consumate din abundenţă. Folosiţi surse vegetariene de proteine sau peşte şi produse slabe din carne (de pui, de iepure).

Aromaterapie.

Uleiurile din levănţică şi bergamotă sunt bactericide şi relaxante. Uleiul din arbore de ceai stimulează sistemul imunitar. Cele trei uleiuri pot fi folosite pe o compresă sau într-un vaporizator facial, precum şi în baie.

Alte reţete naturiste.

Aplicaţi o loţiune preparată din amestecul a 50 ml de hamamelis distilat cu apă de trandafiri şi câte o linguriţă de arbore de ceai şi ulei de cimbru.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.