Fiecare fată este unică în felul ei, dar toate au de făcut aceeași călătorie pentru a se dezvolta corespunzător.

Etapa 1, Siguranța – sunt iubită și protejată? (de la naștere până la 2 ani)

Puii de om sunt cei mai dependenți pui de pe pământ. Se nasc complet lipsiți de apărare și știu instinctiv că adulții din jurul lor trebuie să-i iubească, căci în caz contrar nu vor fi îngrijiți cum se cuvine. Nu e de-ajuns însă să fii doar hrănit și îmbrăcat. Aparatele pot ține în viață un bebeluș, dar acesta nu va dobândi niciodată inteligență ori bunătate. Mulțumită părinților care o mângâie cu dragoste, cântându-i și vorbind cu ea, legănând-o, gâdilând-o și iubind-o, o fetiță ajunge să fie plină de energie și să afle că viața e frumoasă.

Etapa 2, Explorarea – e lumea un loc amuzant și interesant? (de la 2 la 5 ani)

În această etapă o fată învață să aibă încredere în ea și să fie curioasă în legătură cu lumea înconjurătoare, să-și dezvolte inteligența și creativitatea, având la bază sentimentul de siguranță dobândit în prima etapă. Această vârstă este cea la care fetelor li se poate arăta cum să picteze, să sapă o gropiță, să construiască, să creeze și să se bucure de lumea din jur, de oameni și de animale. Dacă cei care o iubesc iau parte la activitățile ei, fetița va împrumuta din entuziasmul și plăcerea lor. Creierul ei va rămâne astfel permanent deschis către învățare, iar lucrurile neobișnuite, noi și provocatoare vor fi o bucurie pentru tot restul vieții.

Etapa 3, Socializarea – mă pot înțelege cu ceilalți? (de la 5 la 10 ani)

O fată află că se poate distra mai bine dacă e darnică, cedează uneori, cooperează și se joacă împreună cu ceilalți copii. Astfel, învățând de la părinți, iar mai apoi și de la alte persoane, fetița înțelege că ea nu este centrul universului, că și ceilalți oameni au nevoi, sentimente. Într-un final, copilul ajunge la concluzia că majoritatea oamenilor sunt buni. Devenind o persoană sociabilă, fata va ști, pentru tot restul vieții, să relaționeze bucuroasă cu cei din jurul ei. Iar părinții ar trebui să înțeleagă un lucru elementar: dacă ești tratat cu blândețe, vei deveni blând; dacă ești tratat cu sensibilitate, vei deveni empatic.

Etapa 4, Descoperirea sufletului – pot să descoper cine sunt în adâncul sufletului și ce mă face cu adevărat fericită? (de la 10 la 14 ani)

Atunci când se apropie pubertatea, o fată începe să simtă mult mai intens că e o persoană de sine stătătoare, o individualitate separată. Precum un pom în pragul primăverii, ea adună rezerve pentru momentul în care va fi pregătită să înflorească. Dobândind o identitate prin ceea ce face și crede, și consolidându-și lumea interioară, o fată se va elibera de nevoia de aprobare care bântuie multe adolescente și le transformă în peroane conformiste și lipsite de strălucire. O fată care-și descoperă sufletul poate fi o ființă sensibilă, dar în același timp puternică, ce nu e ușor de manipulat de către băieți nepăsători sau prieteni falși.

Etapa 5, Pașii spre maturitate – îmi pot asuma răspunderea propriei vieți? (de la 14 la 18 ani)

Uneori, între vârsta de 14 ani și cea a maturității, o fată are nevoie de un eveniment marcant, un ritual de maturizare, o experiență care să o învețe că ea este acum cea care are răspunderea propriei vieți. Această revelație este înfricoșătoare, dar în sensul bun al cuvântului. Fetele trebuie călăuzite pe îndelete și în mod proactiv spre o viață sănătoasă de femeie matură. Atunci când lucrul ăsta se face cum trebuie, rezultatele sunt impresionante. Fata va prelua răspunderea propriei existențe și își va croi drumul prin lume într-un mod unic.

Adaptare după Steve Biddulph, Cum să ne creștem fetele, București, Humanitas, 2017, 282 pag.

  • Din aceeaşi categorie:

Cum să ne creștem fetele: o analiză a realității – https://e-dermatologie.md/cum-sa-ne-crestem-fetele-o-analiza-a-realitatii/

  • Alte categorii asemănătoare:

Secretele unei relații fericite – https://e-dermatologie.md/?s=secretele+unei+rela%C8%9Bii+fericite

Viata în doi, o provocare continuă – https://e-dermatologie.md/?s=viata+in+doi

  • Alte sugestii pentru lectură:

Gânduri care ne pun pe ganduri – https://e-dermatologie.md/?s=ganduri+care+ne+pun+pe+ganduri

Percepții și reflecții – https://e-dermatologie.md/?s=percep%C8%9Bii+%C8%99i+reflec%C8%9Bii

Curiozități din lumea medicală și nu numai – https://e-dermatologie.md/?s=curiozit%C4%83%C8%9Bi