Farmacia populară: cum scăpăm de veruci?
Generalităţi.
Verucile, supranumite în popor şi negi, sunt excrescenţe benigne ale pielii, cauzate de HPV (virusul papilloma uman). Se pot localiza atât la nivelul pielii (faţă, mâini, picioare), cât şi la nivelul mucoaselor (bucală, genitală, anală). Cel mai mare pericol îl reprezintă negii genitali (condiloamele), care se transmit pe cale sexuală şi pot pune în pericol sarcina. Unele varietăţi ale acestora se pot chiar canceriza. În serviciile de dermatologie, predomină totuşi pacienţii cu veruci plantare. Acestea sunt, de obicei, inofensive, dar din cauza localizării pe talpa piciorului pot fi uneori destul de dureroase, determinând dificultăţi la mers / alergare.
Nutriţie.
Dieta în sine nu prea poate ajuta la tratarea negilor, dar respectarea unui regim alimentar, bogat şi echilibrat, ajută la fortificarea capacităţilor de apărare antivirală a organismului uman. În altă ordine de idei, unele produse naturiste sunt utilizate cu succes în tratamentul topic: verucile vulgare, palmare şi / sau plantare, pot răspunde la o frecare cu usturoi, o tijă de păpădie tăiată sau chiar la suc de lămâie nediluat. Procedura se repetă de 2 ori în zi, timp de o săptămână sau două. Dacă aveţi un smochin în curte, scurgeţi latexul din frunză sau tulpină şi lăsaţi-l să cadă pe neg.
Aromaterapie.
Arborele de ceai este antiviral, iar atât uleiul de lămâie, cât şi cel de arbore de ceai sunt antiseptice. Aplicaţi cu o scobitoare esenţă de ulei nediluată, punând o picătură pe neg. Acoperiţi cu un bandaj adeziv uscat şi repetaţi de cel puţin două ori în zi. Pentru un efect maxim, alternaţi uleiurile de lămâie şi de arbore de ceai după 2-3 săptămâni.
Alte reţete naturiste.
Tuia este un antiviral puternic. Câteva picături de tinctură aplicate pe neg dimineaţa şi seara îl vor curăţa relativ repede (dacă acesta este de dimensiuni mici). Printre plantele folositoare în tratarea verucilor menţionăm, de asemenea, uleiul din gălbenele, aloe, urechelniţă şi, desigur, seva de rostopască proaspăt culeasă.
Atenţie!
Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.
Adaptare după:
Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.
- Din aceeaşi categorie:
Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/
Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/
Lasă un răspuns