Dr. Boris Nedelciuc, director Health & Beauty Online Journal

Omul modern are epoca de piatră în oase. Am fost făcuţi să alergăm, nu să şedem ore întregi la birou, în faţa televizorului şi/sau a calculatorului. Iată şi consecinţele: obezitate, hipertensiune, migrene, infarcte, ictusuri, probleme de coloană vertebrală etc. Am fost programaţi să ne alimentăm cu rădăcinoase, seminţe, fructe, peşte, carne, nu cu maioneză, ketchup, pizza, conserve, produse semifabricate, dulciuri în exces. Ce avem, drept urmare? Constipaţii, gastrite, pancreatite, diabet, diverse neoplazii etc.

Strămoşii noştri trăiau în armonie cu natura, cu microbii şi paraziţii. Astăzi, sistemul nostru imunitar nu mai funcţionează corect. Consumul necontrolat de medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, imunomodulatoare etc.), abuzul de îngrijiri / manopere cosmetice (diverse măşti, peeling-uri, aplicaţii cu azot lichid etc.) îndepărtează tot mai mult saprofiţii (microorganismele „care fac bine”) din organismul uman, de pe suprafaţa pielii. Consecinţele, cu regret, sunt dezastruoase: creşte vertiginos numărul suferinzilor de alergii, boli cutanate, astm bronşic etc.

Mai pe scurt, nu ne-am adaptat încă lumii în care trăim. La scară universală, 10-20 şi chiar 50 de mii de ani sunt o perioadă prea scurtă de timp pentru a schimba mecanismele determinate genetic. Iată de ce progresul tehnico-ştiinţific este o sabie cu două tăişuri. Cum procedam mai departe: mergem înainte, spre o civilizaţie prosperă, dar bolnavă sau ne reîntoarcem la origini? Nici una, nici alta. Adevărul, probabil, este undeva la mijloc: mergem înainte, dar ţinem cont de trecut, de potenţialul nostru biologic şi, mai ales, de moştenirea noastră antropogenetică.

  • Din aceeaşi categorie:

Gânduri care ne pun pe gânduri: despre prețuri – https://e-dermatologie.md/ganduri-care-ne-pun-pe-ganduri-despre-preturi/

Gânduri care ne pun pe gânduri: despre scris – https://e-dermatologie.md/ganduri-care-ne-pun-pe-ganduri-despre-scris/