În opinia mea, mulți sunt nefericiți în cuplu din lipsa iubirii. Infidelitatea și violența tot de acolo izvorăsc. Pentru om, dragostea este o necesitate, indiferent de vârstă, chiar dacă nu toţi recunosc asta. Iubirea este o sursă de energie pozitivă, care ne oferă putere să depășim obstacolele vieţii, să găsim soluții, să ne dezvoltăm și să creăm. Există, însă, o problemă, care ne împiedică să iubim – neînțelegerea acestui sentiment. În consecință, alegem parteneri nepotriviți, alături de care trăim o viață de calvar. Părerea mea este că tot ce cunoaștem despre dragoste sunt mituri. Iar aceste mituri ne distrug viața. Voi descrie câteva dintre ele:

Mitul 1: Dorința emoțională și fizică. În realitate, sunt emoții, care se consumă imediat ce bărbatul și femeia se cunosc mai bine.

Mitul 2: Avansurile afective insistente. Cunoașteți vorba: dacă umblă după mine, înseamnă că mă iubește! Nu-i neapărat. Insistența poate ascunde intenții mercantile. Apropo, multe femei cuminți și bune cad în această capcană. Iar cei care obișnuiesc să întindă plasa sunt anume bărbații cu probleme: iresponsabilii, profitorii, răutăcioșii și abuzatorii. Bărbații buni nu recurg la subterfugii în relațiile cu femeile. Ei comunică sincer și direct despre intențiile lor.

Mitul 3: Atracția față de statutul, succesul și bunurile persoanei. Astfel, unii se îndrăgostesc nu de om, ci de viața lui, care pare frumoasă și ispititoare.

Mitul 4: Sentimentul de milă și renunțare la tine. Cunoscut, nu? În dragoste trebuie să tolerezi porcăriile partenerului, să-l salvezi, să te jerfești pentru a-i satisface necesitățile, să-l slujești și, de dorit, chiar să mori.

Mitul 5: Prima dragoste este adevărata dragoste. În copilăria și adolescența mea am auzit frecvent asta. Unii încă mai cred în acest mit. Am avut o colegă care s-a iubit toți anii de școală cu un băiat. S-au căsătorit când ambii erau în primul an de colegiu, iar peste un an au divorțat. Și astfel de istorii frumoase cu un asemenea final sunt o sumedenie. Constat că această prejudecată mai este actuală printre tineri, mai ales printre fete, care se simt obligate să se mărite cu bărbatul care le-a dezvirginat. Sentimentul de vină și obligație este generat de falsa poveste despre ”prima dragoste”, frică, rușine și lipsa susținerii din partea familiei.

Autor: Maria Dimineţ, jurnalistă

  • Din aceeaşi categorie:

Lecturi de weekend: este sexul o obligație conjugală? – https://e-dermatologie.md/lecturi-de-weekend-este-sexul-o-obligatie-conjugala/