Deseori, auzim afirmaţii de genul: locuri mai pitoreşti decât plaiul moldav nu întâlneşti pe acest pământ! oameni mai gospodari decât moldovenii nu există nicăieri în lume! vinuri mai bune decât ale noastre nu găseşti nici într-o ţară! fete mai frumoase decât moldovencele nu ai să vezi în altă parte!

Da, avem un meleag minunat. Pentru că aici ne-am născut şi este firesc să ţinem la pământul strămoşesc. Dar mă întreb şi vă întreb: este cumva Cetatea Sorocii mai impresionantă decât Zidul Chinezesc? Este cumva Orheiul Vechi mai faimos decât Marele Canion? Sau poate Lunca Prutului este mai încântătoare decât Pădurea Amazoniană? Să fim serioşi.

Da, avem moldoveni la locul lor (harnici, cu gust etc.), capabili să producă adevărate bijuterii (case, curţi, fântâni etc.), dar să afirmi că toţi moldovenii sunt gospodari (sau să dai de înţeles acest lucru) este o mare eroare.

Da, avem vinuri de excepţie (de exemplu Rară neagră, Fetească albă), dar să le pui (pe toate) peste vinurile provenite de pe alte meleaguri (Franţa, Italia, Chile etc.) înseamnă a te îmbăta cu apă rece.

Da, avem fete frumoase (la propriu şi la figurat), dar să ne amintim că cele mai multe câştigătoare ale titlului Miss Univers provin din zona caraibelor / ecuatorială (Puerto Rico, Costa Rica, Mexic, Ecuador, Filipine etc.).

Apoi, să nu uităm, frumuseţea fără rafinament, fără bunele maniere nu prea are valoare. La noi, însă, din păcate, multe lucruri sunt făcute la repezeală, de mântuială.

Există, desigur, şi alte mituri. Pentru ca aşa-i firea moldoveanului (basarabeanului, în cazul de faţă). Ne place să visăm cu ochii deschişi. Uneori chiar ne închipuim că suntem buricul pământului. De ce oare? Răspunsul vă aparţine.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

  • Din aceeaşi categorie:

Percepții și reflecții: despre recunoștință – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-recunostinta/