1

Bărbaţii preţuiesc puterea, competenţa şi realizările. Ei fac tot timpul ceva pentru a se afirma sau a-şi dezvolta forţa şi îndemânarea. Conştiinţa de sine a unui bărbat se defineşte prin capacitatea de a obţine rezultate. Pe bărbaţi îi interesează mai mult obiectele şi lucrurile decât oamenii şi sentimentele. În timp ce femeile visează la dragoste şi familie, ei visează la job-uri bine plătite, automobile şi calculatoare performante.

Atingerea scopurilor este foarte importantă pentru un bărbat, deoarece este un mod de a-şi demonstra competenţa. Bărbaţii se mândresc să-şi rezolve problemele ei înşişi, autonomia fiind un simbol al eficienţei şi puterii. A oferi unui bărbat sfaturi, pe care nu le-a cerut, înseamnă să presupui că el nu ştie ce are de făcut sau că nu se descurcă singur.

Femeile au alte priorităţi. Ele preţuiesc dragostea şi comunicarea. Conştiinţa de sine a unei femei se defineşte prin sentimente şi calitatea relaţiei în care este implicată. Pentru ea, bunătatea, dragostea şi grija sunt mai importante decât munca şi tehnologia. Din acest punct de vedere, lumea femeilor se află la antipod cu cea a bărbaţilor. Femeile sunt orientate spre legături, nu spre atingerea unor scopuri. Ele se mândresc că ţin seama de nevoile şi sentimentele celorlalţi, un semn de mare afecţiune fiind oferirea unor sfaturi.

Bărbatul, însă, se poate simţi jignit dacă femeia îi oferă sfaturi pe care el nu le-a solicitat. Ea nu realizează că încercările ei atente de a-l ajuta îl pot umili. În consecinţă, disputele dintre bărbat (domnul Rezolvă-tot) şi femeie (doamna Oferă-sfaturi) se pot agrava.

Nu, nu vreau să spun că totul este greşit în această ecuaţie. Şi bărbaţii, şi femeile au, în egală măsură, dreptate. Problema constă în alegerea greşită a momentului sau a modalităţii de abordare. O femeie este dispusă să cedeze, să facă compromisuri atunci când partenerul îi oferă grijă şi respect. La fel, un bărbat este dispus să cedeze, să facă compromisuri atunci când partenera îi oferă încredere şi admiraţie.

Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a felului cum ne definim priorităţile în viaţă. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.