2

Când un bărbat este supus stresului, el se retrage în vizuina gândurilor sale, frământându-se să găsească soluţii la problemele care îl deranjează. Dacă nu poate găsi o soluţie, face ceva pentru a uita de necazuri. Spre exemplu, citeşte o carte, priveşte televizorul sau pleacă la un meci de fotbal. În asemenea momente, bărbatul este incapabil să acorde unei femei atenţia şi sentimentele pe care aceasta le merită. Ea îşi dă seama de acest lucru, dar presupune, în mod greşit, că este ignorată.

Altfel stau lucrurile în cazul sexului frumos. Când o femeie este supusă stresului, ea caută să discute cu partenerul de viaţă problemele ei. Vorbind despre grijile care o copleşesc, ea se simte dintr-o dată mai bine. O femeie are nevoie de un soţ afectuos, căruia să-i poată destăinui sentimentele, în măsura în care un bărbat are nevoie de o soţie afectuoasă, care să-i accepte retragerile în intimitate, pentru a-şi rezolva singur problemele.

Este nerealist să te aştepţi de la un bărbat, care s-a izolat, să devină brusc deschis şi comunicativ. La fel, cum este nerealist să te aştepţi de la o femeie, care s-a enervat, să se calmeze imediat şi să devină înţeleaptă.

O femeie stresată nu este preocupată neapărat de găsirea unor soluţii la problemele ei, ci caută mai degrabă să se descarce, să fie înţeleasă. Pentru a se simţi mai bine, femeile vorbesc despre diferite probleme: trecute, viitoare, ipotetice etc. Uneori, pentru a uita propriile dureri, femeile se pot implica sufleteşte şi în problemele altora. Cu cât vorbesc şi comentează mai mult, cu atât au impresia că se simt mai bine.

A pretinde altceva înseamnă să interzici unei femei normalitatea sentimentelor. Aşa cum bărbatul, retras în bârlogul său, are nevoie de mici pauze pentru a-şi aduna gândurile, tot aşa o femeie, care simte că nu este ascultată, are nevoie să discute cu cineva pentru a se descărca. Iată de ce, într-un cuplu, bărbatul trebuie să fie un bun confident, iar femeia – să manifeste mai multă încredere.

Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a felului cum gestionăm stresul din viaţa noastră. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.

  • Din aceeaşi categorie:

Secretele unei relații fericite: despre priorități – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-prioritati/