Barbat cu probleme

Conf. univ. Dr. Boris Nedelciuc, dermatolog-venerolog, medic categorie superioară

  • Partea 1

Despre problemele sexuale ale bărbaților se discută, în Moldova, prin prisma infertilității, menţionează portalul www.e-sanatate.md. La acest capitol, autorităţile dispun de anumite statistici – 22 de cupluri din 100 se confruntă cu infertilitatea, iar incapacitatea de a concepe un copil se întâlnește aproape în egală măsură atât la bărbați, cât şi la femei. Despre alte probleme însă se știe mai puțin. Din 2005 şi până acum Moldova nu a făcut niciun progres la capitolul sănătatea sexuală a bărbaților, se arată într-un raport de evaluare la jumătate de termen a Strategiei Naţionale de Sănătate a Reproducerii, care a fost lansată în 2006. “Serviciile de planificare a familiei, existente în ţară, acordă consiliere şi bărbaţilor, dar numai când aceștia se adresează şi nu ca măsură de prevenție. Aceștia nu vin de unii singuri, ci încercând să rezolve o problemă de cuplu. Pe de altă parte, este foarte slabă implicarea specialiştilor andrologi sau urologi, care au competenţa necesară în consilierea bărbaţilor. Competenţa medicilor care activează la ora actuală în centrele de planificare a familiei este incertă”, se arată în raport. O altă problemă alarmantă – cunoştinţele reduse ale medicilor de familie în privința problemelor legate de sexualitate și andrologie. În aceste condiții, problemele de sănătate cum ar fi disfuncțiile erectile, inflamațiile prostatei, andropauza, incompatibilitățile de cuplu, nu sunt diagnosticate suficient. Şi asta nu-i tot. Cu regret, în Moldova nu se efectuează un screening pentru cancerul genital masculin. Aşa cum, spre exemplu, la femei există screening-ul cancerului de col uterin. Specialiștii mai atrag atenția că în Moldova lipsesc centrele andrologice, iar servicii mai complexe oferă doar câteva centre medicale private. Nu se știe însă cât de eficiente sunt acestea, întrucât instituțiile statului nu au pârghii de verificare a acestora.

Pentru mai multe informaţii, click aici:

http://e-sanatate.md/News/4956/problemele-sexuale-ale-barbatilor-din-moldova-extrem-de-grave

  • Partea 2

La aceeaşi temă, într-un interviu acordat centrului pentru informare şi comunicare în sănătate www.mednews.md, Ion Dumbrăveanu, doctor în medicină, conferenţiar universitar, expert în medicină sexuală, atenţionează asupra următoarelor aspecte: Orice bărbat care se respectă este obligat să se adreseze, cel puțin o dată în an, la medicul androlog, în special după vârsta de 40 de ani. Disfuncția sexuală este oglinda sănătății generale, în spatele acesteia ascunzându-se, de multe ori, serioase probleme de sănătate – boli cardio-vasculare, obezitate, diabet zaharat etc. Din păcate, avem şi o groază de maladii cu transmitere sexuală care decurg latent, infraclinic (chlamidioza, mycoplasmoza, trichomoniaza), astfel încât tot mai mulţi bărbaţi suferă de infertilitate. În general, statistica spune că unul din 10 bărbați este infertil. În Moldova nu avem o cifră confirmată, dar unul din 5-6 bărbați este infertil, adică 15 la sută din bărbații moldoveni nu pot avea copii. Desigur, un rol important în situaţia creată îl au şi femeile. Astfel, o treime din toți bărbații care se adresează la androlog sunt aduși de partenere. Un alt aspect important ţine de educaţia sexuală. În mod normal, un bărbat trebuie să fie educat de un bărbat, pentru că așa a fost de când lumea și pământul. Dar care este situația la noi? În grădiniță bărbatul este educat de femeie, în școală tot. Dacă are tată, foarte bine, dar dacă tata este plecat peste hotare, la lucru?! Problema apare și în cazul în care nici pe tata nu l-a educat nimeni, pentru că înainte sexul era un subiect tabu. Tăticul trebuie să fie prieten cu fiul său și să-i servească un bun exemplu. Dacă tata nu este alături, băiatul are nevoie de un alt exemplu, cum ar fi bunicul sau o altă rudă mai apropiată.

Interviul integral cu d-l Ion Dumbrăveanu îl puteţi citi aici:

www.mednews.md/interviucand-sexul-puternic-devine-slab-despre-erectie-virilitate-si-potenta-despre-barbatii-moldoveni/

  • Partea 3

În altă ordine de idei, conform spuselor d-nei Tamar Khomasuridze, Consilier UNFPA în Sănătatea Sexuală și Reproductivă pentru Europa de Est și Asia Centrală, care a acordat un interviu aceleiaşi agenţii de presă, www.mednews.md, sănătatea sexuală nu se referă doar la sănătate sau boală, ci şi la bunăstare. Acest domeniu cuprinde mai multe aspecte: sănătatea maternă, planificarea familiei, sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților, prevenirea cancerului de col uterin, prevenirea HIV/SIDA. Egalitatea genurilor și dezvoltarea populației este, de asemenea, parte din sănătatea reproductivă și sexuală. Vorbind despre provocările din regiune și Moldova, accentele trebuie puse pe sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor. Astfel, dacă oferim tinerei generații un nivel bun de instruire, o educație comprehensivă și un acces facil la serviciile de sănătate, atunci vom avea un comportament previzibil al lor, care vor solicita aceste servicii. Eu cred că investiția pe care o putem face pentru eficacitate și durabilitate este în sănătatea sexuală a tinerilor.

Pentru mai multe detalii la acest subiect, click aici:

www.mednews.md/interviu-sanatatea-sexuala-nu-se-refera-doar-la-sanatate-sau-boala-ci-la-bunastare/

P.S. În opinia Health & Beauty Online Journal, sănătatea sexuală masculină trebuie abordată într-un context mai amplu, interdisciplinar – medicină de familie, dermatovenerologie, andrologie, ginecologie, psihologie, sănătate publică etc. Nimeni nu are dreptul să monopolizeze această problemă, acest domeniu, iar chezăşia succesului constă în comunicare şi conlucrare.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069204259. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/