BIP - Foto

Conf. univ. Dr. Corina Cardaniuc, obstetrician-ginecolog, expert în medicină reproductivă

Boala inflamatorie pelvină (BIP) reprezintă o infecție serioasă a organelor reprodictive feminine, cu o rată inacceptabil de înaltă printre adolescente și femeile tinere, fiind una dintre cele mai severe complicații ale maladiilor cu transmitere sexuală. BIP este denumirea atribuită infecțiilor acute, subacute, cronice sau recurente care interesează tractul genital feminin în porțiunea lui supracervicală: uterul, trompele, ovarele, parametrele și peritoneul pelvin. Netratată, BIP poate evolua către dezvoltarea complicaţiilor și sechelelor, cu constituirea formațiunilor tubo-ovarieme inflamatorii purulente. Cu cât tratamentul este mai mult timp amânat, cu atât crește probabilitatea dezvoltării unei afectări definitive.

Piosalpinxul (pýon – puroi și sálpinx – trompă) reprezintă inflamația purulentă a trompei uterine, cu obliterarea lumenului și transformarea acesteia într-o cavitate plină cu puroi. Un piosalpinx este consecința unei salpingite nediagnosticată sau tratată prea târziu. Se manifestă prin dureri pelviene importante, ceea ce face examenul ginecologic dificil. Tratamentul constă în drenarea puroiului și în reparația trompei sau a trompelor eventual deteriorate, chiar în retragerea lor pe cale chirurgicala (salpingectomie).

Pioovarul (pýon – puroi și оvarium – ou) reprezintă abcesul ovarului și se dezvoltă, de obicei, în cazul extinderii procesului purulent de la trompele uterine. Abcesul tubo-ovarian reprezintă un stadiu final în evoluția BIP acute. Se declanșează ca o consecință a salpingitei acute cu colecție de puroi într-un spațiu anatomic creat de aderențele structurilor care implică trompele fallopiene, ovarele, uterul și uneori intestinele. Abcesul tubo-ovarian determină frecvent distrucție ovariană și tubară ireversibilă și astfel pune în pericol fertilitatea femeii.

Factorii de risc care pot duce la dezvoltarea BIP sunt debutul precoce al vieții sexuale, partenerii sexuali multipli, folosirea în exces a tampoanelor vaginale, igiena necorspunzătoare, dușurile vaginale, îmbrăcămintea strâmtă, manevrele intrauterine etc. Femeile tinere și adolescentele active sexual au riscul cel mai mare de a dezvolta o infecție cu transmitere sexuală și BIP, în special din cauza contactelor sexuale neprotejate.

Etiopatogenie. Deşi iniţierea se face, de obicei, cu gonococi (Neiserria gonorrhoeae) sau hlamidii (Chlamydia trachomatis), în dezvoltarea BIP există o etiologie microbiană multifactorială, fiind implicate multiple microorganisme, cum ar fi cele aerobe și anaerobe endogene. Cea mai importantă cale de diseminare a microorganismelor în infecțiile pelvine este cea ascendantă:  flora vaginală colonizează endometrul și ulterior mucoasa salpingeală. Infecţia se întinde la musculara tubară şi la seroasă. Apoi se extinde direct la cavitatea abdominală prin capătul fimbrilar al trompei.

Simptomele BIP pot varia de la moderate la severe și includ: durere în regiunea inferioară a abdomenului, disconfort sau durere în timpul raportului sexual, durere la micțiune, durere mensruală, secreție vaginală sau cervicală anormală purulentă, febră, greață sau vomă, sângerări menstruale neregulate etc.

Tratament. Pentru tratarea BIP avem la dispoziție un tratament medicamentos și un tratament chirurgical, ultimul fiind folosit doar în momentul în care nu avem răspuns la tratamentul medicamentos sau atunci când avem BIP complicată. Luând în consideraţie faptul că practic nici un preparat antibacterian nu este activ împotriva tuturor agenţilor infecţioşi ai BIP-ului, principiul alegerii medicamentului se bazează pe o combinaţie de antibiotice în scopul acoperirii întregului spectru de agenţi infecţioşi. Tratamentul de primă intenţie a fost comutat de la tratamentul chirurgical la tratamentul antimicrobian, intervenţia chirurgicală fiind rezervată pentru pacienţii cu suspiciune de abces tubovarian rupt sau care au un răspuns rezervat la antibiotice. Tratamentul chirurgical este în dependenţă de forma BIP şi de complicaţii. Laparoscopia este o tehnică eficientă și benefică de tratare a BIP și a abcesului anexial. Ea permite vizualizarea leziunilor și prelevarea exsudatelor, un tratament complet și suficient de sigur, incluzând chirurgia reconstructivă tubară, cu avantaje deosebite pentru prognosticul de fertilitate şi pentru calitatea vieţii pacientei.

Profilaxia sau prevenirea BIP este posibilă prin limitarea partenerilor sexuali, practicarea raporturilor sexuale protejate (utilizarea prezervativului), evitarea contactelor sexuale cu persoanele care prezintă simptome ale infecțiilor sexuale, evitarea dușurilor vaginale și respectarea regulilor de igienă. La apariția simptomelor care ar putea indica o posibilă BIP, orice femeie trebuie să se adreseze de urgență la medicul de familie sau la medicul ginecolog. Un tratament precoce, inițiat în primele 72 ore de la debut, poate preveni dezvoltarea complicațiilor.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 079648586. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/