Diagnosticul diferențial în anetodermii și atrofodermii
Boris Nedelciuc
Clinica Dermatologie, USMF “Nicolae Testemiţeanu”, Chişinău, Republica Moldova
Anetodermiile sunt stări patologice ale tegumentului, caracterizate printr-o relaxare particulară a pielii, permiţând înfundarea ei la presiune (imaginea ataşată mai sus). Se întâlnesc la ambele sexe, dar în special la femei (20-40 ani), fără a fi precedate de vreo altă afecţiune vizibilă, de fond. În ultima vreme, se invocă tot mai frecvent focarele infecţioase (borelioză, sifilis), dar legătura cauză-efect este greu de stabilit. În altă ordine de idei, există multiple devieri imune (degradarea fibrelor elastice, depozite granulare de IgM, IgG, C1q şi C3 în dermul papilar şi joncţiunea dermo-epidermică, anticorpi antitiroidieni şi antifosfolipidici, anticoagulant lupic etc.) specifice pentru diverse boli (lupus eritematos, sclerodermie sistemică, tiroidită autoimună), dar conexiunea dintre anetodermii şi maladiile respective rămâne incertă.
Anetodermia Jadassohn. Formă primitivă, idiopatică de anetodermie care se manifestă prin leziuni eritematoase, roşii-violacei, localizate pe trunchi şi rădăcina membrelor, mai rar pe gât şi faţă. După câteva săptămâni centrul leziunii devine maroniu, iar epidermul subţire, lax şi depresibil. La periferie se păstrează un inel dur. Senzaţiile subiective, de obicei, lipsesc.
Anetodermia Pellizzari. Sinonime: eritem urticat atrofiant, sindromul Pellizzari-Jadassohn (sau Jadassohn-Pellizzari). Formă primitivă, idiopatică de anetodermie care se manifestă prin leziuni urticariene, dar care rămân fixe, nu se resorb. Leziunile au culoarea pielii normale, sunt dispuse simetric şi evoluează lent către o atrofie maculară.
Anetodermia Alexander. Sinonim: atrofie pemfigoidă. Formă primitivă, idiopatică de anetodermie care se manifestă prin bule. Cu timpul se instalează atrofia.
Anetodermia Schweninger-Buzzi. Sinonim: sindromul Schweninger-Buzzi. Formă primitivă, idiopatică de anetodermie care se manifestă prin papule, uneori în număr considerabil (30-200), pe trunchi şi membre. Diametrul leziunilor variază între 1 şi 2 cm. Uneori iau un aspect infiltrativ, cu caracter pseudotumoral, alteori pseudopustulos. Peste câteva săptămâni se instalează atrofia.
Atrofodermia idiopatică progresivă Pasini-Pierini. Boală de cauză necunoscută, caracterizată prin plăci de diferite dimensiuni, de obicei ovalare sau rotunde, bine delimitate, deprimate, atrofice. La palpare nu se produce hernierea tegumentului (ca în anetodermie), şi nici formarea de pliuri nu este posibilă. Se localizează preferenţial pe trunchi, părţile proximale ale membrelor. Evoluţia este cronică, indefinită, fără a aduce bolnavului alte prejudicii decât cele de ordin estetic.
Atrofia liniară Moulin. Afecţiune cutanată rară, caracterizată prin benzi unilaterale, hiperpigmentate şi atrofice, situate de-a lungul liniilor Blaschko. Primele manifestări apar în copilărie sau adolescenţă, fără a produce inflamaţie sau scleroză. Atrofia şi pigmentaţia sunt primele simptome ale bolii. Este considerată o variantă a atrofodermiei idiopatice Pasini-Perini. Sunt autori care presupun că boala are origine embrionară sau este cauzată de un mozaicism cu tulburări în dezvoltarea pielii.
- Bibliografia la autor.
- Sursa imaginii: CD, Atlas of Dermatology by L. Thomas & J.-H. Saurat.
Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă autorului. Tel. de contact: 069204259.
- Din aceeaşi categorie:
Diagnosticul diferențial în melanodermii și poikilodermii – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-melanodermii-si-poikilodermii/
Diagnosticul diferențial în melanoze și lentiginoze – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-melanoze-si-lentiginoze/
Diagnosticul diferențial în displaziile vasculare și hipodermite – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-displaziile-vasculare-si-hipodermite/
Diagnosticul diferențial în dermatitele pigmentare și purpurice – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-dermatitele-pigmentare-si-purpurice/
Diagnosticul diferențial în vasculitele alergice și trombocitopenice – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-vasculitele-alergice-si-trombocitopenice/
Diagnosticul diferențial în dermatita herpetiformă – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-dermatita-herpetiforma/
Diagnosticul diferențial în pemfigusurile non-vulgare – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-pemfigusurile-non-vulgare/
Diagnosticul diferențial în psoriazisul pustulos – https://e-dermatologie.md/diagnosticul-diferential-in-psoriazisul-pustulos/
- Din categoriile precedente:
Imunodermatologie: noțiunile cheie (1o episoade) – https://e-dermatologie.md/imunodermatologie-notiunile-cheie-10/
Investigații literar-artistice în dermatologie (10 episoade) – https://e-dermatologie.md/investigatii-literar-artistice-in-dermatologie-10/
Buna,as dori mai multa informatie despre Pasini-Pierini, daca e periculoasa pentru viata, si daca exista tratament eficient?
Buna. Pentru mai multe informatii va recomand o consultatie tete-a-tete la medicul dermatolog. Atrofodermia idiopatica Pasini-Pierini are, de cele mai multe ori, o evolutie cronica, dar benigna, fara a pune in pericol viata pacientului. Din pacate, un tratament eficient suta la suta nu exista. Succes!
Va multumesc.
Bună ziua, e foarte probabil sa sufar de anetodermii. Mi-au apărut puncte de genul pe spate, pe umeri și piept. Am fost la medicul dermatolog si mi-a spus ca e o ciuperca si sa ma tratez cu vitela-versi dar n-a functionat. Ce tratament mi-ati indica?
Bună.
O consultaţie face-to-face ar pune punctele pe “i”. Momentan, însă, acest lucru este imposibil de realizat. Sper, după anularea restricţiilor de circulaţie (din cauza pandemiei COVID-19) veţi izbuti să faceţi o programare la clinica noastră. Datele de contact le găsiţi aici: https://e-dermatologie.md/contacte/.
Baftă!
Buna ziua, sufar de anetodermie, in fiecare an petele se inmultesc pe brate, medicul dermatolog mi-a zis ca nu exista tratament. Ce imi recomandati?
Bună.
Din fericire, anetodermia este o afecţiune care are o evoluţie mai blândă decât morfeea / sclerodermia cutanată.
Dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că rezultatele terapeutice lasă de dorit, în multe cazuri.
Pentru a vă oferi nişte sfaturi concrete, trebuie să cunosc nişte detalii concrete: anamnestice, clinice, paraclinice etc.
În absenţa unor asemenea informaţii, vă pot sugera un singur lucru: o consultaţie repetată face-to-face la dermatolog (eventual altul, dacă aţi fost dezamăgită de medicul anterior).
Mult succes!
Bună seara! Am fetița de 5 anișori , i-am făcut biopsie și ia esit rezultatul cu aceasta boala atrofordemia Pasini Pierini. Ce este de făcut în acest caz cum se poate trata aceasta boală.
Mulțumesc!