Generalităţi.

Calozităţile, supranumite în popor şi bătături, sunt zone de piele îngroşată şi întărită, care apar mai des pe tălpi, degetele de la picioare, deşi pot apărea şi pe mâini, partea palmară, după o muncă manuală istovitoare, precum grădinăritul. Referitor la calozităţile plantare, acestea sunt, de cele mai multe ori, rezultatul inevitabil al încălţămintei incomode. Desigur, aici, un rol important îl are şi presiunea excesivă exercitată de greutatea generală a corpului asupra tălpilor, cu redistribuirea inadecvată a greutăţii din cauza încălţămintei strâmte sau învechite. În timp, pot apărea fisuri, durere şi, în consecinţă, imposibilitatea de a merge.

Sfaturi generale.

Pantofii ar trebui să aibă mai degrabă o formă rotunjită decât una ascuţită şi ar trebui să existe cel puţin 2-2,5 cm între capătul degetului mare şi vârful pantofului. Evitaţi pantofii cu toc înalt şi pantofii strâmţi care incomodează piciorul. Nu folosiţi accesorii prea ascuţite de înlăturare a bătăturilor, deoarece există pericolul producerii unor plăgi sau chiar hemoragii. Cereţi, în schimb, sfatul unui pedichiurist sau dermatolog.

Aromaterapie.

Muşeţelul şi levănţica vor atenua inflamaţia şi, prin aceasta, vor reduce durerea cauzată de bătături. Un ulei vegetal de calitate va înmuia zonele cu piele întărită. Utilizaţi-l zilnic la masaj, mai ales combinând uleiul esenţial cu uleiul vegetal de calitate. Uneori, pot fi utile băile de picioare (sau băile de mâini, dacă bătăturile sunt pe mână) cu spumă de săpun şi sodă alimentară, care posedă efect de înmuiere şi detaşare a maselor cornoase în exces.

Alte reţete naturiste.

Există numeroase remedii tradiţionale pe bază de plante (praz, ceapă, usturoi, coajă şi zeamă de lămâie etc.), care, fiind aplicate pe zona lezată, pot ameliora starea de sănătate. Inflamaţia poate fi calmată şi cu cremă de sunătoare sau ulei de tătăneasă, iar presiunea poate fi uşurată prin introducerea unor inele groase de pâslă. În aceeaşi ordine de idei, în trecut, se credea că frecarea picioarelor cu frunze proaspete de pătlagină previne apariţia bătăturilor.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/