Vorbeam anterior despre mituri, care ne induc în eroare și ne determină să alegem parteneri nepotriviți pentru viață. În continuare, voi explica semnele dragostei mature și sănătoase. Dar, înainte de toate, vreau să mai demontez un mit şi anume cel care spune că prima dragoste sau dragostea trăită în prima tinerețe este cea adevărată. Dragostea este rezultatul investițiilor pe care le fac doi oameni într-o relație. Ea transcende emoțiile și pasiunea, acea stare pe care o simțim atunci când ne place de o persoană. Problema este că atâta timp cât nu investești în tine, în personalitatea ta și în propria viață, nu ai ce oferi dragostei. De aceea, iubirile timpurii, sau cele trăite până la maturizarea psihologică completă a omului (iar asta depinde deja de fiecare individ în parte), nicidecum nu pot fi sănătoase și longevive.

O altă provocare este că dragostea adevărată nu poate fi obținută ușor. Ca să o recunoști și să o apreciezi, trebuie să descoperi, în interacțiune cu persoanele de care ne atașăm emoțional, bucuria și tristețea, încrederea și trădarea, împlinirea și dezamăgirea. Această cunoaștere doare pe alocuri, în schimb ne maturizează, ne învață să iubim și să înțelegem de ce fel de om avem nevoie pentru a parcurge viața împreună, în pace şi armonie. Da, drumul spre dragostea adevărată și matură e lung și anevoios. De aceea, mulți aleg să se căsătorească din interes, și aici nu vorbim doar de bunuri materiale. Doar că asta nu e viață…

Cum recunoaștem totuşi dragostea adevărată, cea care ne poate inspira și aduce armonie în viață? Acum vreo 15 ani am avut un vis. Mă îmbrățișăm cu un bărbat. Și, în acel moment, am simțit o stare de fericire pe care nu o trăisei anterior în realitate. Am deschis ochii, m-am uitat la persoana care dormea lângă mine și m-am întrebat: ce, dracu, stau eu cu acest om, care mă subestimează, mă umilește și mă terorizează psihologic. În scurt timp, am plecat din acea relație și mi-am promis – voi accepta o viață împreună cu bărbatul lângă care mă voi trezi, în fiecare dimineață, fericită. Aşadar, unul dintre semnele dragostei sănătoase și mature este anume această stare – de liniște sufletească și împlinire, pe care o trăiești zilnic alături de persoana iubită. Alături de aceasta, adormi și te trezești liniștit și mulțumit. Și îi faci cafeaua sau îi pregătești dejunul din plăcere, nu din obligație. Nu o privești cu dezgust sau aștepți să plece de acasă sau să pleci pentru a te odihni de ea.

Un alt semn al dragostei este suportul emoțional din partea persoanei iubite. Aceasta poate simți și înțelege starea care-ți face rău și te ajută să o depășești. În dragoste nu există reproșuri și acuzații. Oamenii au înțelepciunea și răbdarea să discute liniștit neînțelegerile, să facă compromisuri și să găsească soluții reciproc avantajoase. Dragostea înseamnă atitudine frumoasă față de persoana iubită, respectarea necesităților și a spațiului intim. Dacă are nevoie de liniște și singurătate – îi oferi asta, dar nu te bagi în sufletul ei. În dragoste oamenii se doresc sexual. Își doresc să se atingă, să se sărute, să-și provoace plăcere fizică și să experimenteze lucruri noi în pat. Ei vorbesc despre dorințele sexuale și așteptările pe care le au unul față de altul. În dragoste simți necesitatea să împarți și să dăruiești necondiționat, să-ți surprinzi plăcut partenerul și să-l protejezi. În dragoste familia de origine trece pe locul doi. Prioritară este relația cu persoana iubită. Restul – opiniile, dorințele și frustrările părinților, surorilor, fraților sau cumnaților, cu privire la viața personală, nu trebuie să conteze. Iubirea matură și sănătoasă respinge orice imixtiune din exterior.

Autor: Maria Dimineţ, jurnalistă

  • Din aceeaşi categorie:

Lecturi de weekend: de ce ne căsătorim cu parteneri nepotriviți? – https://e-dermatologie.md/lecturi-de-weekend-de-ce-ne-casatorim-cu-parteneri-nepotriviti/

Lecturi de weekend: este sexul o obligație conjugală? – https://e-dermatologie.md/lecturi-de-weekend-este-sexul-o-obligatie-conjugala/