3

Bărbaţii au o filozofie de tip câştig / pierdere: vreau să câştig şi nu-mi pasă dacă tu pierzi. Cât timp este singur, această formulă funcţionează perfect. Îndrăgostindu-se, însă, în mintea bărbatului se produce o schimbare: doreşte ca femeia de lângă el să fie şi ea câştigătoare. Drept urmare, pentru un bărbat, a dărui constituie sursa principală de satisfacţie.

Femeile sunt diametral opuse. Ele au o filozofie de tip pierdere / câştig: fac totul ca tu să te simţi bine. Mentalitate, apropo, esenţială pentru o mamă. Dar, după o perioadă de timp, femeile obosesc să dăruiască. Ele vor un răgaz, o pauză în care să aibă grijă şi de propriile necesităţi, au nevoie de cineva care să le ofere sprijin sufletesc, de cineva care să le ofere protecţie. Maturizându-se, femeia înţelege că merită să primească mai mult.

Când un bărbat nu se simte util în cadrul unei relaţii, el devine pasiv şi apatic. În schimb, când i se acordă încredere şi i se apreciază eforturile, altruismul îl caracterizează din plin. La celălalt pol, dacă nu simte atenţia partenerului, femeia se epuizează şi nu mai are chef să dăruiască. Când soţul o copleşeşte cu atenţie şi respect, ea renaşte, prinde aripi şi poate oferi tot ce are mai bun.

Cea mai profundă teamă a bărbatului este că nu-i destul de competent. Când realizările lui trec neobservate, are convingerea eronată că-i lipsit de valoare. În consecinţă, temându-se să nu fie respins, criticat sau dezaprobat, încetează să-şi mai surprindă soţia.

Cea mai profundă teamă a femeii este convingerea negativă şi falsă că nu merită să fie iubită. Ascuns în subconştient, sentimentul lipsei de valoare generează frica de a avea încredere în omul drag. Consecinţele sunt inevitabile – bărbaţii se tem să dăruiască, femeile se tem să primească.

Aşadar, bărbatul îşi găseşte rostul vieţii în sentimentul de a fi necesar, iar femeia – în sentimentul de a fi apreciată. Revenind la cele 2 tipuri de filozofii (câştig / pierdere şi pierdere / câştig), formula potrivită este atunci când nimeni nu pierde.

Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a felului cum ne identificăm rosturile în viaţă. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.

  • Din aceeaşi categorie:

Secretele unei relații fericite: despre stres – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-stres/

Secretele unei relații fericite: despre priorități – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-prioritati/