Foto Tatuajul

Conf. univ. Dr. Boris Nedelciuc, dermatolog, expert în medicină estetică

 1. Ce este tatuajul?

Tatuajul, care constă în injectarea unui tuş special în piele, este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite metode de înfrumuseţare a corpului omenesc.

 1. De unde vine acest obicei?

Tradiţia este întâlnită la multe popoare şi grupuri etnice. Se presupune că primii care au adoptat această cultură au fost triburile din zona ecuatorială. Ulterior, fenomenul s-a răspândit pe toate meridianele globului.

 1. Ce semnifică tatuajul?

De-a lungul timpului, milioane de oameni au încercat să schimbe aparenţele, să arăte altfel în faţa semenilor. A fost, dacă vreţi, un procedeu de poziţionare ierarhică în societăţile acelor vremuri. Mai târziu, au apărut diverse alte motive – religioase, culturale, ornamentale, sexuale etc. O conotaţie aparte a căpătat tatuajul la membrii lumii intrerlope. Astăzi, vremurile s-au schimbat: permanente sau temporare, decorative sau medicale – tatuajele sunt la modă şi în republica noastră, în special în rândul tinerilor.

 1. Ce fel de tatuaje preferă de obicei tinerii?

Preferinţele sunt diferite. Băieţii pledează mai des pentru tatuaje în zona braţelor, omoplaţilor, pieptului, gambelor. În topul preferinţelor se află literele chinezeşti, dragonii, scorpionii etc. Fetele aleg de obicei zona feselor, pubisul, partea lombară a spatelui. În topul preferinţelor se află fluturaşii, delfinii, floricelele etc.

 1. Tatuajele pot fi şterse, înlăturate sau ba?

Tatuajul profesionist amplasează tuşul în derm, adică în stratul mijlociu al pielii. Înlăturarea acestuia este dificilă, dar nu imposibilă. Soluţia salvatoare o constituie laserul. Uneori, însă, există pericolul unor cicatrici vicioase inestetice.

 1. Care totuşi sunt cele mai mari riscuri?

În cazul nerespectării normelor sanitar-igienice, cel mai periculos este riscul transmiterii unor infecţii grave: hepatite virale (B şi C), sifilis, HIV-SIDA etc.

 1. Care sunt sfaturile de care trebuie să ţină cont tinerii dornici de tatuaje?
 • Apelaţi la un specialist profesionist în arta tatuajului.
 • Verificaţi dacă cabinetul/salonul la care aţi apelat are autorizaţie de funcţionare.
 • Cereţi de la prestatorul de servicii să vă prezinte un jurnal, un catalog al lucrărilor sale.
 • De asemenea, un registru de evidenţă al tuturor clienţilor.
 • Asiguraţi-vă că specialistul respectiv pune pe primul loc siguranţa şi sănătatea ta: ace de unică folosinţă, trusă antişoc.
 • Pielea care urmează să fie tatuată trebuie curăţată cu alcool sau cu o soluţie antiseptică.
 • Consultaţi imediat un doctor dacă apar efecte adverse: eritem, tumefacţie etc.
 • Tatuajul este contraindicat persoanelor suferinde de afecţiuni dermatologice aşa ca psoriazisul, eczema, nevii (aluniţele), melanomul etc.
 1. Ce alte restricţii, atenţionări există la acest capitol?

În majoritatea ţărilor europene, minorii sub 16 ani nu au voie să se tatueze. Cei cu vârste între 16 şi 18 ani o pot face doar cu acordul părinţilor, iar persoanele trecute de 18 ani semnează o declaraţie pe propria răspundere.

 1. Care este poziţia bisericii vizavi de acest fenomen?

Conform preceptelor biblice, de la naştere şi până la moarte, trupul nostru este templul Duhului Sfânt. Iată de ce biserica nu încurajează asemenea practici. Nu tatuajele îl înfrumuseţează pe om, ci nivelul general de cultură, evlavia, generozitatea, altruismul etc.

 1. O recomandare de final celor care vor să se tatueze?

Gândiţi-vă de 10 ori înainte de a vă tatua. E penibil să te duci la plajă, la piscină sau la sala de forţă cu un tatuaj care nu-ţi mai place, iar vârstnicii cu tatuaje „sexy” sunt de-a dreptul caraghioşi.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă autorului. Tel. de contact: 069204259.

 • Din aceeaşi categorie:

Metamorfozele frumuseții: rafinament sau vulgaritate? – https://e-dermatologie.md/metamorfozele-frumusetii-rafinament-sau-vulgaritate/