4

Chiar dacă folosesc aceleaşi cuvinte, rareori bărbaţii şi femeile se gândesc la acelaşi lucru. Pentru a-şi exprima pe deplin sentimentele, femeile utilizează tot felul de superlative, metafore şi generalizări. O traducere ad litteram a spuselor ei poate să-l inducă în eroare pe bărbat, care este obişnuit să folosească limbajul ca mijloc de a transmite numai acţiuni şi informaţii.

Când bărbaţii şi femeile sunt pe cale să se certe, înseamnă, de obicei, că se înţeleg greşit unul pe altul. În asemenea momente este important să reconsidere sau să-şi traducă ceea ce au auzit. Dramatizările femeii nu trebuie înţelese mot a mot. Ele sunt doar o modalitate prin care reprezentantele sexului frumos îşi exprimă mai pregnant zbuciumul sufletesc.

O femeie descoperă ceea ce vrea să spună în procesul vorbirii. Bărbaţii, înainte de a vorbi sau a răspunde, “rumegă” în tăcere şi reflectează la ceea ce au auzit. Răspunsul îl formulează mai întâi în gând, apoi îl rostesc. Atunci când un bărbat tace, el zice de fapt: “nu ştiu încă ce să spun, dar mă mai gândesc”. În schimb, ceea ce aud ele este: “nu-ţi răspund fiindcă nu-mi pasă de tine”.

Femeile au multe de învăţat despre bărbaţi. De pildă, bărbaţii chiar au nevoie de izolare şi linişte atunci când sunt supăraţi. Izolarea durează cu atât mai mult cu cât femeia insistă să-l facă să vorbească sau să iasă din izolare mai repede. Când un bărbat se retrage în izolare, el este, de obicei, rănit sau încordat şi încearcă să-şi rezolve singur problemele. Sfaturile sunt binevenite numai dacă el le-a cerut în mod direct. Iar femeia trebuie să aibă încredere că el poate face faţă momentelor grele. Această încredere este foarte importantă pentru onoarea, mândria şi respectul de sine al bărbatului.

Pentru o femeie, lucrurile sunt diametral opuse: a avea pe cineva în preajmă, a avea o relaţie care să îi ofere comunicare şi sprijin, constituie motivul ei de mândrie. În concluzie, bărbaţii trebuie să găsească modalităţi de a arăta că le pasă, în timp ce femeile trebuie să găsească modalităţi de a arăta că au încredere.

Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a felului cum comunicăm unii cu alţii. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.

  • Din aceeaşi categorie:

Secretele unei relații fericite: despre rosturi – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-rosturi/

Secretele unei relații fericite: despre stres – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-stres/

Secretele unei relații fericite: despre priorități – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-prioritati/