Cuplu in pat

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

Activitatea sexuală este o parte importantă şi esenţială în viaţa fiecărei persoane. Sexualitatea unui individ generează emoţii şi activităţi pozitive, ce contribuie nu doar la perpetuarea speciei umane, ci şi la menţinerea unei stări de confort şi sănătate – fiziologică, psihoemoţională, socială.

Sexualitatea este individuală. Fiecare persoană are propria sexualitate, noţiunea dată fiind înţeleasă / percepută prin prisma moştenirii genetice, a educaţiei primite, dar şi a experienţelor trăite. Sexualitatea nu este  doar un instinct, respectiv o simplă necesitate  biologică. Ea nu se reduce doar la actul sexual propriu zis, urmat de consecinţele acestuia, asupra cărora se insistă foarte mult. Sexualitatea este, în primul rând, o relaţie interumană, care cuprinde un ansamblu de dorinţe, atracţii, fantasme şi, doar în ultimul rând, practicile sexuale.

Cu toate că premisele sexualităţii sunt dependente genetic, această  predispoziţie trebuie (re)cunoscută  şi interpretată în ansamblu, nu doar în context. Toţi își doresc o sexualitate armoniosă, dar puțini știu că ea nu este moştenită. O sexualitate armonioasă depinde de fiecare în parte, ea se dezvoltă pe parcursul vieții, conturându-se inițial cu implicarea directă a familiei, iar ulterior şi a societăţii. Or, este bine ştiut, noţiunile de prietenie, afecţiune, iubire sunt întotdeauna premergătoare unei relaţii intime și sunt, de obicei, văzute, trăite şi simţite mai întâi în famile, iar mai apoi şi în mediul social.

În utimii ani, interesul faţă de sexualitate a sporit simţitor, fapt datorat accesului mai mare la informaţie, dispariţiei tabieturilor religioase şi a schimbării curentelor tradiţionaliste cu cele libertine. În context, curiozitatea adolsecenţilor şi a tinerilor față de activitatea sexuală este mai pronunţată comparativ cu interesul generaţiilor precedente. Astfel, vârsta de debut a relaţiilor sexuale este în descreştere – circa 46% dintre tinerii de 18 ani sunt deja iniţiaţi în sex. În acelaşi timp, a crescut numărul tinerilor infectaţi cu diverse infecții cu transmitere sexuală – sifilis, gonoree, trihomoniază, hlamidioză, HIV/SIDA, iar rata avorturilor rămâne la un nivel alarmant. Din păcate, consecințele vizibile, nedorite, ale  activității sexuale precoce şi dezordonate reprezintă doar vârful aisbergului, impactul psihoemoţional şi social al dereglărilor de sexualitate fiind mult mai mare. Spre exemplu, este cunoscut faptul că rata divorţurilor în rândul tinerilor până la 35 de ani este de peste 50%. În altă ordine de idei, numărul persoanelor de vârstă sexual activă, reproductivă, care se adresează  cu diverse afecţiuni, precum disfuncţia erectilă sau ejacularea precoce (la sexul masculin), respectiv frigiditatea şi anorgasmia (la sexul feminin), este în continuă creştere.

Prin urmare, ceva s-a omis, ceva s-a pierdut, s-a neglijat. Şi, cel mai probabil, omisiunea a fost și este la nivel de educație (a se subînţelege lipsă de educaţie, mai ales în familie), pe de o parte, la nivel de informatizare (a se subînţelege informatizare excesivă, deseori incorectă, de obicei, în spaţiul public – TV, Internet etc.), pe de altă parte, ambele aspecte / paliere dezvoltându-se pe fundalul unui ritm alert al vieţii. O viaţă, apropo, lipsită de comunicare reală, de dragoste, răbdare și înțelegere. O viaţă în care ne raportăm, deseori, greşit faţă de oamenii dragi – părinţi, fraţi, soţi / soţii, copii etc. Toți vor să fie iubiți, dar puțini sunt cei care ştiu să iubească. Iar unde dragoste nu e… nimic nu e…

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/