Stimați cititori, dragi prieteni,

Anul 2020 îşi deapănă ultimele file. Indiscutabil, altfel ne-am imaginat acest an: mai liniștit, mai roditor, mai previzibil. Dar n-avem încotro. A fost așa cum a fost. Cu bune și cu rele, cu bucurii și cu tristeți. La prima vedere, a fost (și este încă) un an ca toți anii. Și totuși oarecum diferit. Deoarece este parte din viața noastră, trebuie să-l acceptăm. Pentru că, acceptându-l, devenim mai realiști. Iar în vremuri tulburi, și nu numai tulburi, spiritul realist, autocritic este esențial.

Capul de afiș al anului l-a constituit bineînțeles pandemia Covid-19, care a scos în evidență vulnerabilitatea omului în fața bolilor infecțioase. Vai, cât de fragili suntem cu toții în asemenea împrejurări! Cei care au trecut prin această suferință pot confirma fără ezitare spusele de mai sus. Și numai cineva prost informat sau rău intenționat poate crede sau afirma contrariul. În altă ordine de idei, Covid-19 a scos în evidență un gol, o prăpastie uriașă dintre clasa politică și lumea medicală, dintre elitele conducătoare și experții în sănătate publică.

Regretabil, dar asta-i realitatea. Organizația Mondială a Sănătății, în formula ei actuală, s-a compromis definitiv. Și guvernele naționale au eșuat lamentabil. Inclusiv pe la curți mai mari. În acest peisaj, Republica Moldova nu-i o excepție. Morala e simplă: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Iar discuțiile academice despre coordonare, comunicare, supraveghere, prevenire, gestionare etc., fără o aplicabilitate practică consistentă, rămân doar discuții. Lecția trebuie învățată. Cât nu-i târziu. Cât n-a venit peste noi o altă pandemie.

Așadar, anul 2020 a fost un test de rezistență. Dintr-un punct de vedere, am picat acest test. Pentru un secol ultratehnologizat, prea multe vieți omenești au fost răpuse de nemilosul virus. Timpul, însă, nu se oprește în loc. Următorul an bate la ușă. De dragul generațiilor care vin, suntem datori să acționăm, să abordăm viitorul cu mai multă înțelepciune. Sper, sub aspect al sănătății, anul 2021 ne va aduce liniște și echilibru, iar vaccinarea multașteptată va micșora considerabil numărul îmbolnăvirilor de Covid-19.

Referitor la activitatea noastră editorială, echipa Health & Beauty Online Journal a fost și rămâne în continuare alături de voi. În pofida dificultăților existente, vom publica cu regularitate noutăți din dermatologie, cosmetologie, venerologie. De asemenea, vom ţine la curent cititorii cu subiecte fierbinți din domeniul frumuseții și sexualității, respectiv cu ultimele noutăţi editoriale şi farmaceutice. Urmăriți-ne și nu veți regreta.

La mulți ani, prieteni! Aveți grijă de voi și de cei dragi sufletelor voastre. Respectați efortul medicilor. Și ei sunt oameni. Și ei se îmbolnăvesc. Și ei mor. Din păcate. Nu pierdeți curajul! Vor veni și vremuri mai bune. Pentru că suntem în toiul sărbătorile de iarnă, evitați petrecerile zgomotoase și inutile. Implicați-vă, în schimb, în activități mai nobile și mai plăcute. Spre exemplu, citiți o carte preferată, ascultați o melodie îndrăgită, priviți un film care vă fascinează. Și, cel mai important, iubiți-vă. Dragostea este leacul care ajută în toate maladiile. Sărbători binecuvântate tuturor!

La mulți ani!

Cu cele mai luminoase gânduri, Boris Nedelciuc, director Health & Beauty Online Journal

  • Din aceeaşi categorie:

La mulți ani, 2020! – https://e-dermatologie.md/la-multi-ani-2020/

La mulți ani, 2019! – https://e-dermatologie.md/la-multi-ani-2019/

La mulți ani, 2018! – https://e-dermatologie.md/la-multi-ani-2018/

La mulți ani, 2017! – https://e-dermatologie.md/la-multi-ani-2017/

La mulți ani, 2016! – https://e-dermatologie.md/la-multi-ani-2016/