Aşchiile.

Aşchiile sunt, de obicei, mici bucăţi de lemn sau spin, care rămân în piele şi pot cauza infecţii. Situaţiile de acest gen se întâlnesc mai des în rândul locuitorilor din zonele rurale, dar nici orăşenii nu sunt scutiţi de acest risc.

În cazul în care vi se întâmplă o asemenea situaţie, spălaţi în prealabil zona afectată cu apă fierbinte şi mult săpun, apoi scoateţi aşchia cu un ac sau cu o pensetă. Dacă aşchia a intrat adânc în piele sau e dificil de scos, apelaţi la un medic. Vaccinaţi-vă împotriva tetanosului.

Pentru aşchiile care nu ies uşor, acoperiţi zona cu o compresă din pâine, care va înlesni scoaterea aşchiei la suprafaţă. Faceţi acest lucru punând 3 sau 4 felii de pâine (albă, neagră sau integrală) într-o sită şi, turnând apă fierbinte, urmăriţi până se obţine o pastă groasă. Verificaţi, totuşi, ca temperatura să nu fie prea mare înainte de aplicare. Pentru aşchiile care ies cu dificultate, mai ales acelea de sub unghii, sunt necesare câteva aplicări. În caz de dificultate, adresaţi-vă medicului.

Alte sfaturi utile: Folosiţi puţină rocoină, nalbă mare sau ulm pentru a înlesni scoaterea aşchiilor. Aplicaţi alifia, acoperiţi cu un bandaj şi aşteptaţi câteva ore înainte de a o extrage cu un ac sau cu o pensetă. După înlăturarea aşchiei picuraţi pe rană un strop de ulei de levănţică nediluat.

Tăieturile.

În cazul unor tăieturi minore nu este nevoie de consultaţia medicului. Cheagurile de sânge le închid repede, dar tăieturile trebuie curăţate cu atenţie şi acoperite cu un bandaj adeziv sau un pansament curat după oprirea hemoragiei.

Cu ajutorul unei cârpe curate şi uscate, presaţi direct pe tăietură timp de 10 minute. Dacă a rămas vreun corp străin, nu îl înlăturaţi, ci presaţi în jurul rănii, apoi cereţi sfatul medicului. Ridicaţi partea lezată a corpului deasupra nivelului pieptului. Dacă sângerarea continuă, presaţi din nou şi cereţi sfatul unui specialist.

Alte sfaturi utile: O lingură cu sare pusă în 500-600 ml de apă caldă constituie un dezinfectant util în situaţiile de urgenţă. O compresă înmuitată în apă rece în care se adaugă 2 linguriţe de oţet este, de asemenea, eficientă. Un bun unguent poate fi preparat din usturoi pisat, amestecat cu miere şi apoi întins pe o bucată curată de tifon. Mai pot fi folosite creme sau alifii cu gălbenele, rocoină, sunătoare, echinacea sau muşeţel, comprese din busuioc de câmp pisat, ciocul berzei, năprasnic, turiţă mare sau traista ciobanului. Nu uitaţi să vă asiguraţi că sunteţi vaccinat împotriva tetanosului.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de celulită? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-celulita/

Farmacia populară: cum scăpăm de psoriazis? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-psoriazis/

Farmacia populară: cum scăpăm de calozități? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-calozitati/

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/