Generalităţi.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată inflamatorie şi proliferativă, multifactorială, genetic determinată, cu transmisie poligenică şi penetraţie variabilă. Se caracterizează prin prezenţa de leziuni eritemato-papuloase bine delimitate, acoperite de scuame lamelare, stratificate, argintii, localizate electiv pe zonele de extensie ale membrelor (mai des în regiunea coatelor, genunchilor) şi pe scalp. Are o durată variabilă de evoluţie, cu perioade de latenţă şi puseuri eruptive succesive, eventual pe durata întregii vieţi.

Nutriţie.

Zincul, betacarotenul, vitamina D şi acizii graşi Omega-3 sunt nutrienţi esenţiali. Mâncaţi peşte gras (pentru conţinutul bogat de vitamina D şi acizi graşi); portocale, fructe, legume verde închis şi roşii (pentru conţinutul bogat de betacaroten); crustacee, scoici şi seminţe de dovleac (pentru conţinutul bogat de zinc). Deşi psoriazisul nu este o afecţiune alergică, anumite alimente îl pot agrava. Astfel, unii pacienţi trebuie să fie prudenţi atunci când consumă produse picante, lactate, cafea, alcool etc. Dacă vă creează probleme, evitaţi-le. Nu consumaţi ficatul şi alte organe animale: pot creşte fluxul de substanţe, altminteri benefice, dar care ar putea agrava boala.

Aromaterapie.

Conexiunea corp-creier e foarte importantă: aveţi psoriazis şi vă stresaţi, pentru că este neplăcut la vedere. Stresul, însă, îl agravează. Rupeţi acest cerc vicios cu ajutorul uleiurilor calmante. Cele mai bune uleiuri sunt cele esenţiale – avocado nerafinat sau ulei de morcovi. Adăugaţi câteva picături de ulei esenţial, dacă nu doriţi ca alifiile cheratolitice şi emoliente să fie prea grase.

Alte reţete naturiste.

Psoriazisul pe zone circumscrise, mici, răspunde pozitiv la crema de turiţă. Strecuraţi o ceaşcă de infuzie de turiţă peste o ceaşcă de alifie pentru emulsii. Amestecaţi până se răceşte şi se îngraşă. Amestecaţi, de asemenea, rădăcini de stânjenel, brusture şi ştevie creaţă pentru a obţine un decoct (o linguriţă din fiecare la o cană) sau folosiţi o infuzie de turiţă, flori de trifoi roşu şi frunză de brusture (2 linguriţe la o cană). Dacă sunteţi stresat, adăugaţi la mixtură gura lupului sau floarea pasiunii.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de calozități? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-calozitati/

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/