Muşcăturile.

În urma unei muşcături provocate de un animal, spălaţi bine zona cu apă şi săpun, apoi consultaţi fără întârziere medicul pentru a vă prescrie un vaccin antitetanos, dacă nu aţi fost deja vaccinat.

Pentru muşcăturile de insecte, puteţi să aplicaţi pe rană sevă proaspătă de Aloe vera; diluaţi ulei de levănţică sau arbore de ceai (5 picături la o linguriţă de apă); frunze de pătlagină sau balsam de lămâie, pentru a ameliora durerea. Dacă muşcătura se infectează, spălaţi zona lezată cu ceai de gălbenele sau echinacea. Un alt procedeu util, cu acţiune calmantă asupra pielii, constă în aplicarea unei tincturi sau loţiuni de sunătoare.

Dacă vă aflaţi la ţară, un leac eficient, moştenit din moşi-strămoşi, constă în mestecarea frunzelor de pătlagină şi în aplicarea pe rană a pastei obţinute astfel. Înţepăturile de purici pot fi frecate cu o bucată de ceapă crudă, iar muşcăturile de ţânţari – cu un căţel de usturoi.

Înţepăturile.

Înţepăturile de insecte şi animale variază în intensitate şi gravitate, manifestându-se des printr-o durere localizată, roşeaţă şi inflamare. Uneori, în situaţii ma grave, pot apărea şi alte simptome: greaţă, leşin, probleme respiratorii.

Scoateţi acul cu penseta, dacă e vizibil. Aplicaţi o compresă rece. Folosiţi antihistaminice pentru reducerea pruritului. Pentru înţepăturile de albină sau viespe, aplicaţi o felie de ceapă sau o cremă de gălbenele ori salvie. Sunt binevenite, de asemenea, aplicaţiile cu frunze pisate de pătlagină. După scoaterea acului insectei, zona respectivă trebuie spălată cu infuzie de gălbenele sau salvie.

Un alt procedeu constă în următoarele: înlăturaţi acul, dacă este posibil, apoi puneţi o picătură de levănţică nediluată pe zona afectată, repetând tratamentul, dacă este necesar şi în urma unei înţepături de plantă (urzică). Pentru înţepăturile de viespe, amestecaţi sare şi oţet, apoi aplicaţi pe zona afectată.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de așchii și tăieturi? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-aschii-si-taieturi/

Farmacia populară: cum scăpăm de celulită? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-celulita/

Farmacia populară: cum scăpăm de psoriazis? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-psoriazis/

Farmacia populară: cum scăpăm de calozități? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-calozitati/

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/