Titlul lucrării:

Actualități în fotodermatoze, ghid practic pentru dermatologi și cosmetologi, Chişinău, anul 2024, 36 pagini, ISBN 978-9975-82-363-0.

Autor:

Boris Nedelciuc, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar, master în managementul sănătății publice, președinte al Comisiei de medicină estetică a MS din RM.

Rezumatul lucrării:

Soarele este o stea, iar Universul este compus din miliarde de stele. Noi, oamenii am venerat dintotdeauna soarele. La egiptenii antici, spre exemplu, cel mai puternic zeu era Zeul-Soare (Ra). Aztecii, la rândul lor, sacrificau numeroase vieţi omeneşti pentru ca el să reapară a doua zi. Indiscutabil, un loc aparte a ocupat soarele și în viața altor popoare, altor culturi. Pentru Pământ, Soarele este principala sursă de căldură, lumină şi viaţă. Uneori, însă, acesta poate cauza disconfort, suferinţă şi boală.

În contextul celor comentate mai sus, am considerat oportună editarea unui ghid practic pentru dermatologi și cosmetologi. Astfel, lucrarea are o structură compactă în care, după generalitățile despre radiația actinică, inclusiv legile fizicii în fotodermatologie (absorbţia, reflecţia, refracţia), veți găsi detalii referitor la următoarele subiecte:

  • Noțiunile de bază în fotodermatologie (fototipuri cutanate, fotosensibilizare, fotoagresiune sau fotoinjurie, fotocarcinogeneză, fotoîmbătrânire, fotoprotecţie, fototerapie);
  • Dermatozele fototraumatice (arsurile solare);
  • Dermatozele fotoalergice (erupția polimorfă la lumină, urticaria, eczema solară);
  • Dermatozele fotodinamice (pelagra, porfiria cutanată tardivă);
  • Dermatoze cu fotobiotropism (lupusul eritematos);
  • Neoplazii cutanate produse prin fotoagresiune (epiteliomul bazocelular, epiteliomul spinocelular, melanomul malign);
  • Genofotodermatoze (xeroderma pigmentosum, hydroa vacciniformă Bazin, sindromul Bloom).

De ce blonzii și roșcații sunt mai vulnerabili la soare comparativ cu bruneții și șatenii? Ce este SPF-ul și cum se calculează acesta? Care sunt avantajele fotoprotecției inteligente? La aceste și multe alte întrebări veți găsi răspunsuri în prezentul ghid.

Îmi exprim speranța că sugestiile Dvs., dragi colegi, vor constitui un imbold important pentru îmbunătăţirea şi perfecţionarea lucrării, eventual într-o altă ediţie.

Lectură plăcută!

Cu cele mai luminoase gânduri, autorul

P.S. Cititorii care-și doresc această carte o pot comanda la următoarea adresă de e-mail: [email protected].

  • De același autor:

Noutăți editoriale: Managementul serviciilor de medicină estetică – https://e-dermatologie.md/noutati-editoriale-managementul-serviciilor-de-medicina-estetica/

Noutăți editoriale: Ghid de sănătate și frumusețe – https://e-dermatologie.md/noutati-editoriale-ghid-de-sanatate-si-frumusete/

Noutăți editoriale: Dermatologie eponimică, toponimică și acronimică – https://e-dermatologie.md/noutati-editoriale-dermatologie-eponimica-toponimica-si-acronimica/