Iarna, când nopţile sunt lungi şi zilele scurte, oamenii devin predispuşi la diverse derapaje afective. De exemplu, stări anxioase şi depresive. În context, instalarea precoce a bradului de Crăciun (sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie), prin multitudinea de luminiţe şi culori care ne inundă habitatul (casele noastre, vitrinele magazinelor, mall-urile, pieţele publice), micşoreaza semnificativ riscul depresiei presolstiţiale, de iarnă. Chit că, pe lângă toate astea, există şi latura materialistă a acestui fenomen. Or, cele menţionate mai sus aduc profituri bune comercianţilor de tot soiul. Astfel, dulciurile, jucăriile, telefoanele mobile şi multe alte atenţii sunt la mare căutare în aceste zile.

Și totuși, uneori, în goana după cadouri uităm esenţialul – să fim mai buni, mai comunicativi, mai iertători. Farmecul sărbătorilor nu vine din târgurile de Crăciun sau de Revelion, nici din magazinele de bijuterii sau agenţiile de turism. Magia acestora vine, înainte de toate, din inimile noastre. Când sunteţi în compania oamenilor dragi, închideţi pentru o clipă telefoanele, calculatoarele, televizoarele. Vorbiţi pe viu cu cei în preajma cărora vă aflaţi. Îmrăţişaţi-vă soţii sau soţiile, părinţii, fraţii, copiii, nepoţii. Îmbrăţişările sunt declaraţii de dragoste fără cuvinte. Întrebaţi-i de viaţă, de sănătate, de tot ce vă aduce căldură în suflet. Zâmbiţi şi plângeţi împreună. Apoi iarăşi zâmbiţi. Nu uitaţi: râsul şi plânsul ne purifică în egală măsură.

Părinţii văd în copii şi nepoţi viitorul. Copiii văd în părinţi şi bunici trecutul. Un lucru esenţial ne scapă frecvent şi unora, şi altora – prezentul. Bucuraţi-vă de fiecare clipă petrecută alături de oamenii dragi. Fericirea nu este un punct de destinaţie, ci drumul către acest punct. Este viaţa însăşi. Pace în suflete vă urez. Un sfârşit de an cât mai rodnic tuturor!

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

  • Din aceeaşi categorie:

Percepții și reflecții: despre realitate – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-realitate/

Percepții și reflecții: despre tămăduire – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tamaduire/

Percepții și reflecții: despre tăcere – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tacere/

Percepții și reflecții: despre autocritică – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-autocritica/

Percepții și reflecții: despre recunoștință – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-recunostinta/