Compatibilitate sexuala

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

De ce unele familii se mențin împreună și sărbătoresc nunta de aur, iar altele se destramă la câteva zile după căsătorie? De ce unele persoane radiază de fericire, atunci când sunt împreună, iar de la altele adie a gheață? Oare cum va fi familia mea și ce trebuie să fac ca să fiu fericit în căsătorie? Ce înseamnă a fi compatibil? Cum se măsoară compatibilitatea? Sunt întrebări și întrebări, care au zeci de variante de răspunsuri. Confrom DEX-ului, sinonimul cuvântului “compatibil” este “potrivit”, iar a fi compatibil înseamnă a putea exista împreună, a suporta prezența altuia. Este o definiție pur lingvistică, fiindcă sensul este mult mai larg, atunci când ne referim la ființele umane. O relație sănătoasă și armonioasă între 2 persoane are mai multe componente: psihologic, emoțional, afectiv și, nu în ultimul rând, sexual. În majoritatea situațiilor, când se vorbește de compatibilitate sexuală, primul lucru care apare în gând este mărimea și potrivirea  anatomică a organelor genitale. Există în aceasta afirmație o doză de adevăr, dar nu exprimă nici pe departe adevărul absolut. Cu excepția cazurilor masculine de micropenis sau de penis uriaș, care se întâlnesc la mai puțin de 1-2% din populația masculină, organele copulative feminine au o capacitate foarte mare de adaptare, dacă sunt respectate și alte condiții ale unei activități sexuale adecvate. Există la medicii sexologi o afirmație care spune următoarele: atunci când relația “funcționează”, mărimea  contează în proporție de 20%, când “nu funcționează” – contează 80%.

Foarte puține relații sunt ideale de la început. Chiar și cei foarte experimentați din punct de vedere sexual nu vor fi întotdeuna satisfăcuți de la primele relații intime. Pentru ca o relație să fie satisfăcătoare, este nevoie și de implicare emoțională, dragoste și comunicare. Cele expuse sunt strict necesare fazei de debut a unei relații. Însă de foarte multe ori, la un interval de câteva saptămîni, uneori luni de la începutul unei relații, partenerul sau partenera este de nerecunoscut, în special în activitatea sexuală, devine apatic, fără interes, apar diverse disfuncții sexuale etc. Dacă situația se întâmplă la cuplurile care au confundat dagostea și iubirea cu excitația și dorința sexuală de moment și nu au ajuns la faza de căsătorie, problema se rezolvă de la sine, prin despărţire, evident. Dar, din păcate, situația descrisă mai sus este frecventă și în cuplurile căsătorite din dragoste, adeseori cu copii, cu implicări psiho-emoționale profunde. De ce? În majoritatea cazurilor este vorba de temperamente sau constituții sexuale diferite. Temperamentul sexual al ființei umane exprimă modul în care este percepută și realizată necesitatea și activitatea intimă a unei persoane. Temperamentul sexual este înnăscut, deci se va schimba foarte puțin pe parcusul vieții, cu excepția situațiilor când, dintr-o cauză externă (educație strictă, viol, dominația psihologică a partenerului), devine inhibat, suprimat, iar persoana respectivă suferă în tăcere. Temperamentul sexual depinde de nivelul hormonilor sexuali, textura creierului, evoluţia sexuală, dar şi satisfacerea necesităților  sexuale pe parcursul  timpului. Nu vom vorbi decât orientativ despre temperamentul sexual la o persoană tânără, care nu are un partener sexual permanent și care nu a intrat în așa-zisa perioadă a activității sexuale stabile (de obicei, după vârsta de 23-26 ani). Cu atât mai mult nu putem vorbi despre un temperamentul sexual la un adolescent.

Trebuie de reținut că temperamentul sexual nu este echivalent cu cel social. Din punct de vedere sexologic, există 3 tipuri de temperament sexual (sau constituție sexuală): slab (A), mediu (B) și puternic (C), fiecare din aceste 3 tipuri divizându-se încă în 3 subtipuri. Prin urmare, convenţional vorbind, deosebim 9 tipuri de temperamente sexuale. În ultima perioadă, în literatură este descris și cel de-al 10: temperamentul asexual. Majoritatea persoanelor se încadrează în temperamentul sexual mediu (B), necesitățile sexuale ale cărora corespund ritmului fiziologic necesar instalării unei gravidități, în cadrul unei relații permanente. Pentru  un temperament sexual  slab, frecvența relațiior intime este mai mică. Un tip cu o constituție sexuală  slabă (A1) se simte satisfăcător dacă are relații intime de 4-5 ori pe an, iar o persoană asexuală nu simte necesitatea relațiilor intime. Prin opoziție, o persoană cu o constituție sexuală puternică (C2 sau C3) va simți un disconfort general dacă nu va avea relații intime zilnice. Dacă soarta a întâlnit 2 persoane care s-au îndrăgostit la prima vedere, dar au caractere sexuale situate la polii opuși, cu siguranță că ambii vor avea de suferit. Din fericire, frecvența extremelor este mică (nu mai mult de 10%). Cum putem aprecia temperamentul sexual al unei persoane? În primul rând prin comunicare, răbdare și aprecierea dorințelor partenerului. Comunicarea și cunoașterea necesită timp. Nu este corect, atunci când după 2-3 saptămâni de la prima întâlnire tinerii se opresc la oficiul stării civile. Nu este corect, când tinerii se căsătoresc până la maturizarea fiziologică și psihoemoțională a organismului. Compatibilitatea sexuală presupune și atitudini identice asupra activității sexuale, asupra fanteziilor sexuale, asupra necesităților de explorare sexuală reciprocă și, neapărat, respect față de partener și dorințele sale.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Despre comportamentul sexual – https://e-dermatologie.md/despre-comportamentul-sexual/

Durerea menstruală – cauze, diagnostic, tratament – https://e-dermatologie.md/durerea-menstruala-cauze-diagnostic-tratament/

Despre etapele răspunsului sexual – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-raspunsului-sexual/

Despre debutul vieții sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-debutul-vietii-sexuale/

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/