Despre comportamentul sexual

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

Comportamentul sexual uman este foarte complex și divers. El este dependent de starea de sănătate individuală, vârstă, educație, religie, dogme sau prejudecăți. Este foarte greu de stabilit anumite normative ale comporamentului sexual, poate chiar imposibil. În anumite circumstanţe, într-un anumit context, un comportament poate fi considerat normal, iar în altul – pervers.

În majoritatea situațiilor, conceptul de normalitate interferează foarte mult cu contextul cultural-religios al populației majoritare. Astfel, de-a lungul timpului, pentru populația băștinașă a Republicii Moldova este considerată ca normalitate relația sexuală monogamă (cu un singur partener / parteneră), heterosexuală (bărbat / femeie). Comportamentul sexual care nu se încadrează în aceste limite / principii este privit suspicios și adeseori intolerant. În același timp, există culturi care consideră normal și alt comportament sexual, cu condiția ca el sa nu fie agresiv, distructiv sau violent.

Alte aspecte ale comportamentului sexual, care țin în special de particularitățile fiziologice, ar fi: vârsta de debut a relațiilor sexuale, frecvența relațiilor sexuale, practicarea diferitor forme de activitate sexuală, practicarea unor metode de stimulare a organelor sexuale, masturbarea etc. Desigur, comportamentul sexual este opţiunea fiecăruia dintre noi. Iar dincolo de alegerea făcută, este important ca ceea ce derivă din acest comportament să nu ducă la apariția sentimentului de vinovăție, frustrare, anxietate sau schimbări psihice.

Aşadar, comportamentul sexual reprezintă maniera în care oamenii experimentează și își exprimă sexualitatea. În anumite culturi, activitatea sexuală este considerată acceptabilă doar dacă se întâmplă în cadrul căsătoriei, deși în general în lume relațiile sexuale premaritale sau în afara unei căsătorii sunt foarte răspândite. Anumite activități sexuale sunt considerate împotriva normelor sociale sau chiar ilegale. Spre exemplu, activitatea sexuală cu o persoană minoră sau violul sunt, în general, pedepsite în majoritatea statelor lumii.

Conform expertului şi sexologului american Ian Kerner, există două tipuri de comportament sexual: 1) persoanele care caută confortul şi 2) cele care simt nevoia de adrenalină. Persoanele care prefera confortul nu se sperie de rutină şi nu fac prea multe schimbări în pat. Prin comparaţie, persoanele care simt nevoia de adrenalină nu sunt mulţumite până când nu fac ceva nou în pat de fiecare dată. Compatibilitatea sexuală este cea mai bună atunci când întâlneşti o persoană care are acelaşi tip de comportament sexual ca şi tine. În primă instanţă, când pasiunea şi noua relaţie se îmbină fericit, nu e o problema dacă o persoană, căreia îi place confortul, se întâlneşte cu o persoană hiperactivă, care iubeşte adrenalina. Problemele pot apărea mai târziu. Acestea, însă, pot fi depăşite, dacă cei doi îşi exprimă clar preferinţele sexuale şi sunt dispuşi să facă eforuturi pentru fericirea celuilalt.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Durerea menstruală – cauze, diagnostic, tratament – https://e-dermatologie.md/durerea-menstruala-cauze-diagnostic-tratament/

Despre etapele răspunsului sexual – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-raspunsului-sexual/

Despre debutul vieții sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-debutul-vietii-sexuale/

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/