Generalităţi.

Celulita este un defect cutanat, caracterizat prin hernierea pielii (mai frecvent în zona coapselor, feselor) şi cauzat de o combinaţie de factori predispozanţi: dereglări hormonale, alimentaţie dezechilibrată, hipodinamie, fumat, utilizarea în exces a alcoolului etc. Dintre cei care suferă de celulită, 98% sunt femei. Chit că şi unii bărbaţi (cu probleme endocrine) pot dezvolta această “suferinţă”.

Nutriţie.

În pofida faptului că este o problemă cosmetică, celulita este cauza unui disconfort considerabil pentru cei care suferă din cauza ei şi, întrucât numărul total de celule adipoase al unei femei este parţial determinat de dieta mamei din timpul sarcinii, există anumite femei mai predispuse la celulită decât altele. Pierderea în greutate este primul pas către reducerea celulitei, dar aveţi grijă: dacă slăbiţi prea repede, situaţia se înrăutăţeşte. Aşadar, fără diete fulger, fără pilule şi regimuri alimentare drastice, ci doar o alimentaţie de bun simţ, cu un aport redus de carbohidraţi rafinaţi: prăjituri, torturi, bomboane, băuturi carbogazoase etc. Optaţi, în schimb, pentru o dietă relativ slabă în grăsimi: orez brun, ovăz sălbatic, boabe de fasole, pâine integrală (pentru conţinutul bogat de fibre); ardei, broccoli, spanac, cartofi dulci (pentru conţinutul bogat de betacaroten); cantităţi mici de ficat (pentru conţinutul bogat de vitamina A).

Aromaterapie.

Feniculul este diuretic, ienupărul stimulează detoxifierea corpului, iar rozmarinul contribuie la stimularea sistemului limfatic, înlăturând astfel reziduurile. Dacă suspectaţi existenţa unui dezechilibru hormonal atunci puteţi folosi şi geraniumul. Folosiţi aceste uleiuri la masaj sau în băi. Căutaţi beneficiile pe termen lung din moment ce nu există ameliorare pe termen scurt. Pielea se va simţi bine chiar dacă va mai dura până va arăta bine.

Alte sfaturi utile.

Kelpul, un stimulent al metabolismului, care intensifică pierderea în greutate, nu trebuie folosit mai mult de 2-3 săptămâni. Evitaţi, de asemenea, remediile bazate pe plante laxative (senna, cruşin, rădăcină de rubarbă) care produc o pierdere bruscă a masei corporale.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de psoriazis? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-psoriazis/

Farmacia populară: cum scăpăm de calozități? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-calozitati/

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/