Ejaculare precoce

Conf. univ. Dr. Ion Dumbrăveanu, urolog-androlog, expert în medicină sexuală

Ejacularea precoce este cea mai frecventă disfuncție sexuală masculină și la diferite etape ale vieții are o frecvență de la 30 până la 90%. Nu există o definiție unică și absolută a ejaculării precoce. Nu putem vorbi despre o ejaculare precoce, dacă nu vom da o definție la durata actului sexual. Deci cât trebuie să dureze un act sexual? Răspunsul este mai mult filosofic: atât timp cât ambii parteneri se simt bine. Nu trebuie confundată durata actului sexual cu cea a intromisiei sau a timpului latent intravaginal. Actul sexual în sine are cel puțin 3 părți componente: preludiu, intromisie şi postludiu. La persoanele tinere preludiul se rezumă la câteva secunde, mai rar minute. În mod normal, însă, durata preludiului trebuie să fie cel puțin de 2-3 ori mai mare ca cea a intromisiei.

Durata actului sexual, de obicei, este mai mică la persoanele tinere, fiind dependentă de durata de abstinenţă. Conform definițiilor sexologice, ejacularea precoce se caracterizează prin apariţia ejaculării la un interval de mai puţin de 2-3 minute de la intromise sau minim 25-30 de fricţii. Uneori, ejacularea survine până la intromisie și poartă denunmirea de ejaculare ante portas. Ejacularea precoce poate fi accidentală, ocazională, de obicei urmare a unei emoții puternice sau invers – a unei neimplicări emoțional-afective față de parteneră, grabă sau stres. Dacă ejacularea precoce survine după o periodă de abstinență poartă denumirea de fiziologică și de cele mai multe ori dispare pe parcursul a câtorva relații sexuale. Dacă ejacularea precoce persită, indiferent de situație, este deja o tulburare de dinamică sexuală, care necesită a fi abordată mai serios.

Cauzele ejaculării precoce pot fi de ordin psihologic și organic / medical. Una dintre cele mai frecvente cauze psihogene ale ejaculării precoce este condiționată de absența unei educații la acest capitol și poate fi provocată de debutul timpuriu al activității sexuale, atunci când organismul nu este maturizat pe deplin, iar eliminarea mai rapidă a spermei este interpretată ca o izbăvire. Uneori, ejacularea precoce poate fi consecinţa unei situații nefavorabile, care poate marca psihicul pentru întreaga viață. Dacă asemenea practici continuă pe o durată îndelungată de timp, se instalează un anumit reflex și, în mintea bărbatului, acest lucru este perceput, pe de o parte, ca o stare de neputință, iar pe de alta – ca ceva firesc.

O altă cauză frecventă a ejaculării precoce este cea secundară, urmare a unor reproșuri din partea partenerei, adeseori mai experimentate, care poate duce la apariția fricii de insucces în relațiile ulterioare. Această frică ia amploare, îndeosebi dacă se repetă, inclusiv din cauza abstinenței, și poate da naștere unor dereglări sexuale de o durată mai lungă. Uneori, ejacularea precoce poate să apară dacă partenera este gravidă, din frică de a nu cauza careva daune la făt sau mamă. Printre cauzele organice ale ejaculării precoce sunt: inflamaţiile urogenitale provocate de infecții cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, trihomoniază etc.), de asemenea prostatita cronică sau anomaliile congenitale, precum frenul scurt sau fimoza. Este important de știut că ejacularea precoce nu trebuie dramatizată. Dacă este accidentală sau fiziologică, ea va dispărea de la sine. Dacă însă persistă, este necesar de a vă adresa la un medic androlog sau urolog, care va stabili cauza exactă a problemei și va prescrie un tratament adecvat. Spre exemplu, atunci când problema e provocată de un fren scurt sau o fimoză, soluția cea mai optimă este intervenția chirurgicală.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 069164009. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Despre disfuncția erectilă – https://e-dermatologie.md/despre-disfunctia-erectila/

Despre compatibilitatea sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-compatibilitatea-sexuala/

Despre comportamentul sexual – https://e-dermatologie.md/despre-comportamentul-sexual/

Durerea menstruală – cauze, diagnostic, tratament – https://e-dermatologie.md/durerea-menstruala-cauze-diagnostic-tratament/

Despre etapele răspunsului sexual – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-raspunsului-sexual/

Despre debutul vieții sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-debutul-vietii-sexuale/

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/