Arsurile.

Uneori, în funcţie de suprafaţa afectată, arsurile sunt însoţite de o stare de şoc. Niciodată să nu folosiţi ulei sau unt pe arsuri. Pentru suprafeţele mici lezate, treceţi un jet de apă rece sau înmuiaţi pielea până când durerea s-a diminuat (minimum 10-15 minute).

Pentru arsurile minore, aplicaţi o compresă înmuitată în infuzie de rocoină, sunătoare, gălbenele sau infuzie de pătlagină. Se recomandă, de asemenea, pentru a calma zona afectată (după ce am răcorit-o cu apă rece), aplicaţii cu ulei de sunătoare. Alte sfaturi utile: aplicaţii cu sevă proaspătă de Aloe vera sau pudră de ulm amestecată cu puţin lapte ori apă (până la obţinerea unei paste).

Arsurile severe au nevoie urgentă de tratament spitalizat. Până a ajunge în staţionar, turnaţi apă rece pe pielea arsă până când senzaţia de arsură dispare. Înlăturaţi articolele de îmbrăcăminte arsă, dacă nu sunt lipite de piele. Ulterior, acoperiţi zona afectată cu o pânză curată, care nu este pufoasă. Spre exemplu, o faţă de pernă curată.

Cine a suferit de arsuri pe o suprafaţă mai mare decât poate acoperi cu mâna, trebuie să consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Insolaţiile.

Insolaţiile reprezintă stări patologice provocate de expunerea îndelungată a corpului la acţiunea razelor solare şi care se pot manifesta prin febră, dureri de cap, ameţeli, greaţă, delir etc. Uneori, o consecinţă neplăcută a insolaţiilor pot fi arsurile solare.

Ce trebuie de făcut? Evitaţi soarele şi consumaţi lichide. Spălaţi zona afectată cu apă rece. Se utilizează, de asemenea, infuzie de ulei de sunătoare cu câteva picături de ulei de levănţică pe zona arsă. O acţiune calmantă poate avea şi seva sau unguenţii de Aloe vera. Pentru arsurile pe cale de vindecare este binevenită crema de luminiţa-nopţii şi limba mielului. În acelaşi context, pentru stimularea transpiraţiei, se recomandă de băut o infuzie din flori de lămâie verde, soc şi coada-şoricelului.

Dacă arsura e uşoară, puneţi 3 sau 4 pliculeţe de muşeţel într-o baie călduţă şi staţi în cadă timp de 15 minute. Un amestec de ulei de măsline şi două părţi de oţet de cidru, masat uşor pe pielea afectată, va fi de ajutor. Dacă arsura e gravă, până a ajunge la medic, faceţi o baie rece, adăugând în ea mentă sau levănţică. Ulterior, după baie, aplicaţi ulei de levănţică pe zona afectată de piele.

Atenţie!

Dacă sfaturile descrise mai sus nu-şi dovedesc eficienţa, adresaţi-vă medicului în vederea iniţierii unui tratament adecvat.

Adaptare după:

Michael Van Straten, Ghidul sănătăţii tale, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2008, 208 pagini.

  • Din aceeaşi categorie:

Farmacia populară: cum scăpăm de mușcături și înțepături? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-muscaturi-si-intepaturi/

Farmacia populară: cum scăpăm de așchii și tăieturi? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-aschii-si-taieturi/

Farmacia populară: cum scăpăm de celulită? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-celulita/

Farmacia populară: cum scăpăm de psoriazis? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-psoriazis/

Farmacia populară: cum scăpăm de calozități? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-calozitati/

Farmacia populară: cum scăpăm de veruci? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-veruci/

Farmacia populară: cum scăpăm de furuncul? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-furuncul/

Farmacia populară: cum scăpăm de acnee? – https://e-dermatologie.md/farmacia-populara-cum-scapam-de-acnee/