Singuratate

Bărbaţii se retrag în sigurătate fără niciun motiv. Pentru că aşa este natura lor. Femeile se retrag în singurătate când au o problemă – supărare, jiignire, trădare etc. Desigur, şi bărbaţii se pot îndepărta din aceste motive, dar o fac, de multe ori, fără vreo cauză aparentă.

Bărbaţii seamănă cu elasticul. Când se îndepărtează, pot ajunge doar până într-un punct, apoi revin la loc. Elasticul este o metaforă perfectă pentru a înţelege ciclul intimităţii la bărbat: apropierea, îndepărtarea şi din nou apropierea. De ce procedează astfel? Pentru a-şi satisface nevoia de independenţă, autonomie.

După o supărare, bărbaţii revin la starea iniţială fără reacomodare. Prin comparaţie, femeile au nevoie de o perioadă de adaptare pentru a redeveni deschise şi iubitoare. Bărbaţii, nerăbdători din fire, nu înţeleg acest lucru, fiind responsabili de numeroase conflicte într-o relaţie. Pe de altă parte, dacă bărbatul nu are ocazia să se izoleze, nu va simţi niciodată dorinţa puternică de apropiere.

Iată de ce o femeie înţeleaptă nu trebuie să obstrucţioneze acest proces. Din păcate, deseori, ea trage concluzia falsă că el nu vrea să-i vorbească, că el n-o iubeşte. Îl asaltează cu sute de întrebări şi reproşuri. Drept urmare, cu cât femeia este mai insistentă, cu atât bărbatul va tinde să se îndepărteze mai mult.

Aşa cum nu noi hotărâm să ne fie foame, nu bărbatul hotărăşte să se retragă. Este o nevoie instinctivă. Îndepărtarea îi permite să-şi restabilească graniţile identităţii proprii, să-şi satisfacă nevoia de a se simţi independent. Bărbatul nu suportă decât un anumit grad de apropiere. Dacă acesta este depăşit, i se declanşează alarma care-i spune că este momentul să se retragă, să se izoleze.

Când un bărbat se îndepărtează, nu este momentul să i se vorbească ori să se încerce apropierea de el. Lăsaţi-l să se retragă. După un timp, se va întoarce. Va reveni iubitor şi apropiat şi se va purta ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acesta este momentul pentru discuţii (nu ce spune femeia declanşează îndepărtarea lui, ci momentul ales de ea!).

Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a felului cum percepem izolarea / singurătatea celuilalt. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.

  • Din aceeaşi categorie:

Secretele unei relații fericite: despre comunicare – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-comunicare/

Secretele unei relații fericite: despre rosturi – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-rosturi/

Secretele unei relații fericite: despre stres – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-stres/

Secretele unei relații fericite: despre priorități – https://e-dermatologie.md/secretele-unei-relatii-fericite-despre-prioritati/