Deseori, auzim expresii de genul “îmi iubesc copiii la nebunie”, “pentru mine copiii înseamnă totul” etc. Mare scofală! A-ţi iubi copiii înseamnă a te iubi pe tine însuţi, pentru că ei sunt sânge din sângele tău. A iubi, în schimb, o persoană străină, precum este soţul sau soţia, cu toate virtuţile şi păcatele lui / ei, este cu totul altceva.

Da, aşa este. Soţul pe care l-am ales / soţia pe care am ales-o ne este străin / străină. Altfel nu ne-am fi căsătorit cu el / ea. La început, în primii ani de conviețuire, totul pare frumos şi fermecător. Ulterior, când ne descoperim mai bine, avem impresia c-am dat-o-n bară. Dar nu-i aşa. Sau, cel puţin, nu-i chiar aşa de simplu cum pare la prima vedere. Venim din familii diferite, cu obârşii şi tradiţii la fel de diferite. De aici, probabil, şi explicaţia multor contradicţii, neînţelegeri.

Într-un cuplu, compatibilitatea absolută este un mit, iar doi oameni străini (fie şi îndrăgostiţi unul de altul) au nevoie de timp pentru a-şi dezvolta mecanisme de convieţuire şi toleranţă reciprocă. Dragostea este un carusel: dăruieşti – primeşti, dăruieşti – primeşti, iar dacă nu dăruieşti – nu primeşti. Cu cât mai mult dăruieşti (înţelegere, iertare, încredere, respect etc.), cu atât mai mult primeşti la schimb.

Dragoste ca la carte nu există. Uneori, totuşi, e bine să ne documentăm, să citim din experienţele altora. Pentru a nu repeta greşelile lor. Omul cât trăieşte învaţă, iar dragostea este materia care se predă într-o singură școală – familia. La început, în cea de origine, apoi – în cea pe care alegem s-o construim împreună cu alesul sau aleasa inimii noastre.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

  • Din aceeaşi categorie:

Percepții și reflecții: despre vedetism – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-vedetism/

Percepții și reflecții: despre progres – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-progres/

Percepții și reflecții: despre fericire – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-fericire/

Percepții și reflecții: despre realitate – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-realitate/

Percepții și reflecții: despre tămăduire – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tamaduire/

Percepții și reflecții: despre tăcere – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tacere/

Percepții și reflecții: despre autocritică – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-autocritica/

Percepții și reflecții: despre recunoștință – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-recunostinta/