De multe ori, în biroul meu, am fost martorul unor dispute aprinse / acuzaţii reciproce dintre el şi ea, soţ şi soţie. Consilierea acestora este foarte dificilă. Mai ales atunci când n-au făcut-o alţii (părinţii, fraţii mai mari, dascălii) la timpul cuvenit. În context, experienţa mea de până acum mă îndeamnă să vin cu următoarele sfaturi.

Fetelor, înainte de a vă căsători, debarasaţi-vă, la naiba, de toate amprentele / păcatele trecutului – chlamidii, micoplasme, fotografii incendiare, ţigări, alcool, droguri etc. Dacă vă pasă de voi şi viitorul copiilor voştri, aruncaţi la urna uitării cele menţionate mai sus. Cine trăieşte din amintiri, nu are prezent, cine ratează prezentul, nu are viitor. Iar tânguirea, ducerea dorului după foştii este o pistă falsă, contraproductivă. Actualul nu poate şi nici nu trebuie să fie pus pe acelaşi cântar cu foştii. Aici, gradele de comparaţie sunt inutile, de prisos. Foştii nu te-au meritat. Sau poate tu nu i-ai meritat. De aia nu ai rămas împreună cu dânşii. De aia l-ai ales pe actualul. Sper, n-ai făcut-o din disperare, din lipsă de alternativă.

Cu foştii ai trăit în raiul preconjugal: flururaşi în stomac, întâlniri romantice, flori, diverse atenţii (cu şi fără ocazie) etc. Viaţa prin care ai trecut atunci (fără grija copiilor, fără pamperşi şi nopţi nedormite, fără taxe la grădiniţă şi şcoală) a fost un episod firesc al maturizării tale. Acel episod însă s-a consumat. Gata, trezeşte-te! Evadează din naivitate. Astăzi trăieşti într-un alt Univers, într-o altă dimensiune, iar răscolirea amintirilor şi / sau revenirea la unele vicii din tinereţea ta zbuciumată (şi degradantă) îţi poate distruge căsnicia. Ai grijă de tine, nu uita: mulţi se îndrăgostesc, puţini iubesc şi, din păcate, mult mai puţini ştiu şi pot să menţină focul dragostei. Dragostea este o artă, familia – o instituţie. Arta se învaţă, instituţia se construieşte. An de an, lună de lună, zi de zi.

Nota Bene!

Sfaturile expuse mai sus sunt valabile şi pentru băieţi.

Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.

  • Din aceeaşi categorie:

Percepții și reflecții: despre motivare – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-motivare/

Percepții și reflecții: despre dragoste – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-dragoste/

Percepții și reflecții: despre vedetism – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-vedetism/

Percepții și reflecții: despre progres – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-progres/

Percepții și reflecții: despre fericire – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-fericire/

Percepții și reflecții: despre realitate – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-realitate/

Percepții și reflecții: despre tămăduire – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tamaduire/

Percepții și reflecții: despre tăcere – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-tacere/

Percepții și reflecții: despre autocritică – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-autocritica/

Percepții și reflecții: despre recunoștință – https://e-dermatologie.md/perceptii-si-reflectii-despre-recunostinta/