Conf. univ. Dr. Corina Cardaniuc, obstetrician-ginecolog, expert în medicină reproductivă

Sindromul premenstrual reprezintă un complex de simptome care debutează cu o săptămână sau două înainte de menstruație. Majoritatea femeilor prezintă cel puțin unele simptome ale sindromului premenstrual, care dispar odată cu începutul perioadei menstruale. Simptomele au o tendință de a se repeta într-o modalitate previzibilă. În același timp, dereglările fizice și emoționale pe care le experimentează femeile pot varia de la ușoare până la severe, fiind diferite de la o femeie la alta și chiar de la un ciclu menstrual la altul. La unele femei, simptomele sunt suficient de severe și interferează cu activitățile zilnice. Această varietate poartă denumirea de dereglare disforică premenstruală.

Lista potențialelor semne și simptome caracteristice pentru sindromul premenstrual este lungă (peste 200), dar cele mai frecvente includ:

  • Manifestări emoționale și de comportament: anxietate, stare depresivă, modificări ale dispoziției, iritabilitate, dereglări de somn, insomnie, modificarea apetitului, pofte alimentare, diminuarea capacității de concentrare.
  • Manifestări fizice: cefalee, oboseală, balonare, dureri musculare și articulare, sensibilitatea sânilor, adaos ponderal (legat de retenția de lichide), acnee, diaree sau constipații.

Cauzele exacte ale sindromului premenstrual nu sunt cunoscute, dar dereglările hormonale sunt cele care declanșează simptomele. Intensitatea manifestărilor sindromului premenstrual se modifică odată cu fluctuațiile hormonale și dispar odată cu survenirea sarcinii sau instalarea menopauzei. Modificările chimice la nivelul creierului sunt și ele implicate. Fluctuațiile nivelului de serotonină, neurotransmițător cerebral, considerată a juca un rol crucial în stările de dispoziție, ar putea declanșa simptomele sindromului premenstrual. Nivelele insuficiente de serotonină pot contribui la depresia premenstruală, insomnie și oboseală. Anumiți factori legați de stilul de viață pot, de asemenea, agrava simptomele sindromului premenstrual: lipsa exercițiilor fizice și supraponderabilitatea, stresul, excesul de sare, alcoolul și cofeina.

Nu există semne fizice unice sau teste de laborator certe pentru diagnosticul sindromului premenstrual. Elementele cheie sunt:

  • Plângerea principală a femeii, care include unul sau mai multe dintre manifestările emoționale asociate cu sindromul premenstrual (cel mai frecvent iritabilitate, tensiune sau nefericire). Sindromul premenstrual se exclude dacă femeia prezintă doar simptome fizice (de tip crampe sau balonare).
  • Simptomele apar predictibil și cu regularitate în timpul fazei luteale a ciclului menstrual (premenstrual), se micșorează sau dispar în mod previzibil cu puțin timp înainte sau în timpul menstruației, și nu sunt prezente în timpul fazei foliculare a ciclului sau înainte de ovulație.

Pentru stabilirea unui model premenstrual, medicul poate să solicite femeii să înregistreze  semnele și simptomele pe un calendar timp de cel puțin două cicluri menstruale, cu menționarea zilei în care apar primele simptome, precum și a zilei în care acestea dispar. Alte afecțiuni, care pot fi amplificate de menstruație și explică simptomele, trebuie să fie excluse. La afecțiunile care se intensifică premenstrual și pot fi confundate cu sindromul premenstrual se referă: migrena, dereglările afective, convulsiile, astmul bronșic, alergiile etc. Problemele tractului reproductiv feminin ca dismenoreea, endometrioza, perimenopauza trebuie de asemenea să fie excluse.

Nu există un tratament unic, absolut eficient pentru sindromul premenstrual. Cu toate acestea, nu trebuie de admis ca această problemă să controleze viața femeii. Modificarea stilului de viață poate ajuta la diminuarea simptomelor sindromului premenstrual: alimentația sănătoasă cu diminuarea sării de bucătărie, alcoolului și a cofeinei, exerciții fizice regulate / fitness, diminuarea stresului și echilibrarea somnului. Reducerea sării, cofeinei şi a stresului, împreună cu intensificarea exercițiilor fizice sunt, de obicei, suficiente pentru femeile cu simptome ușoare. Suplimentarea cu Calciu și vitamina D pot fi utile și eficiente în unele cazuri. Antiinflamatoarele nesteroidiene, ca Ibuprofenul, Paracetamolul, Aspirina sau Naproxenul, administrate înainte de debutul menstruației, favorizează micșorarea crampelor, cefaleei și a disconfortului mamar.

Pentru femeile cu simptome semnificative și severe, sunt recomandate pilulele contraceptive hormonale combinate sau adezivele hormonale contraceptive. Remediile hormonale micșorează intensitatea simptomelor fizice la femeile cu sindrom premenstrual, dar nu și simptomele emoționale. Pilulele contraceptive combinate noi, care au și o componentă progesteronică, cum ar fi Yasmin, s-au dovedit a fi eficace pentru tratarea unor simptome premenstruale, poate chiar eficiente pentru ameliorarea simptomelor dereglării disforice premenstruale. Preparatele de progesteron solitar nu sunt eficiente. Antidepresivele – inhibitorii selectivi ai serotoninei – ca fluoxetina / paroxetina, pot fi folosiți pentru tratamentul simptomelor severe, fiind considerate tratament de primă linie la femeile cu dereglare disforică premenstruală. Efectele adverse ca greața și slăbiciunea sunt frecvente.

Este discutată și eficacitatea metodelor alternative de tratament a simptomelor sindromului premenstrual, ca administrarea Calciului, Magneziului, vitaminei E, acupunctura. Oricum, nu există dovezi în favoarea eficacității acestor metode. Femeile care prezintă simptome psihologice ca depresia sau labilitatea emoțională, pot cere ajutorul profesional al unui psiholog. Terapia comportamentală cognitivă este termenul folosit pentru tratamentele în grup, orientate spre rezilvarea problemelor ca anxietatea sau depresia. Chiar și fără tratament, simptomele sindromului premenstrual se micșorează odată cu atingerea vârstei perimenopauzale.

  • Bibliografia la autor.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului: 079648586. Garantăm confidenţialitate.

  • Din aceeaşi categorie:

Ghidul național de conduită a ITS – https://e-dermatologie.md/ghidul-national-de-conduita-a-infectiilor-cu-transmitere-sexuala/

Despre infertilitate – https://e-dermatologie.md/despre-infertilitate/

Despre ejacularea precoce – https://e-dermatologie.md/despre-ejacularea-precoce/

Despre disfuncția erectilă – https://e-dermatologie.md/despre-disfunctia-erectila/

Despre compatibilitatea sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-compatibilitatea-sexuala/

Despre comportamentul sexual – https://e-dermatologie.md/despre-comportamentul-sexual/

Durerea menstruală – cauze, diagnostic, tratament – https://e-dermatologie.md/durerea-menstruala-cauze-diagnostic-tratament/

Despre etapele răspunsului sexual – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-raspunsului-sexual/

Despre debutul vieții sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-debutul-vietii-sexuale/

Despre motivația sexuală – https://e-dermatologie.md/despre-motivatia-sexuala/

Despre etapele dezvoltării sexuale – https://e-dermatologie.md/despre-etapele-dezvoltarii-sexuale/

Despre sex și sexualitate – https://e-dermatologie.md/despre-sex-si-sexualitate/

Boala inflamatorie pelvină – https://e-dermatologie.md/boala-inflamatorie-pelvina/

SOS – sănătatea sexuală masculină în pericol! – https://e-dermatologie.md/sos-sanatatea-sexuala-masculina-in-pericol/

Punctul G și “prostata femeilor” – https://e-dermatologie.md/despre-punctul-g-si-prostata-femeilor/

Instigare la comunicare sau ce trebuie să povestească părinții copiilor despre sex? – https://e-dermatologie.md/instigare-la-comunicare-sau-ce-trebuie-sa-povesteasca-parintii-copiilor-despre-sex/